Színházi világnap

Napraforgók a színpadon

 

Évtizedek óta március végén, a színházi világnapon, együtt ünnepel a közönség és a „színházcsinálók” közössége. 1962 óta ugyanis a világnap szervezőinek célja, hogy felhívják a figyelmet a színházművészet, tágabb értelemben a kultúra fontosságára, illetve, hogy kifejezzék a színház közösségi, nemzeteket és embereket összefogó erejét.

A Nemzetközi Színházi Intézet minden évben a színházi világ egy jelentős személyiségét kéri fel, hogy fogalmazza meg üzenetét a teátrumok művészei és a közönség számára. Idén Isabelle Huppert, francia színésznő kapta a felkérést, aki üzenetében arról írt, hogy „a színház mindig újjászületik. A színházi konvenciókat újra és újra le kell rombolni. Mert a színház csak így maradhat eleven. A színház gazdag, átível téren és időn,…

A színház erős, mindent túlél, háborút, cenzúrát, pénzhiányt. Elég egy üres tér és a színész. Vagy színésznő. Mit csinál, mit mond? A közönség figyeli, és soha ne feledjük, közönség nélkül nincs színház.

A színház védelmez és menedéket nyújt… Emlékszem egy öreg ügyelőre, aki mielőtt felment a függöny, minden este a kulisszák mögött női hangot imitálva mondta: Helyet a színháznak!” Többek között ezeket a gondolatokat fogalmazta meg a francia színésznő a 2017-es évben a színházi világnapra írt üzenetében, amelyet Sveda Anita, közművelődési szakember olvasott fel csütörtökön este a Korányi Frigyes Gimnáziumban. Nagykállóban ugyanis minden évben megünneplik a világnapot, s ebből az alkalomból rendszerint a Korányi Frigyes Gimnázium drámatagozatos növendékei adnak műsort, mint ahogyan tették idén is. Ebben az évben Pass Andrea: Napraforgó című darabját adták elő a Korányi Frigyes Gimnázium 12. d osztályának tanulói, Vona Éva rendezésében. A történet során a gyerekeken keresztül három családot ismertünk meg, s mindben volt valami törés: hiányzó felnőttek vagy túlzott elvárásokat támasztó szülők. Ők viszont még mind napraforgók. Még gyerekek, tehát nagy túlélők.

Nem tudjuk, a Napraforgó szereplőinek mi lenne jó vagy rossz. Tény, hogy konfliktus van. A konfliktus bekerül az emberbe. Formálja. És bár a történet során minden szereplő bejár egy utat, a konfliktusra akkor sem lesz megoldás.

Jó megoldást választottak viszont azok, akik csütörtökön színházzal ünnepelték a színházi világnapot Nagykállóban.