Városunk

Tisztelettel köszöntöm Önt Nagykálló Város honlapján!

Köszönöm, hogy felkereste információs oldalunkat, amely segítséget kíván nyújtani mindazoknak, akik az interneten keresztül, vagy személyesen szeretnének betekinteni városunk életébe.

h-tib-polgNagykálló, a Dél-Nyírség nagy múltú, közel tízezer lakosú városa, hét település járási központja. A feljegyzések szerint már 1323-ban vármegyei gyűlésnek adott otthont.

Nagykálló kicsi, de szellemi értékekben igen gazdag, a szabadságot, a haladást, a kuruc szellemet képviselő település. Hosszú ideig töltött be jelentős közigazgatási és kulturális központi szerepet Szabolcs megye székhelyeként, amelyet 1876-ben vesztett el, később városi rangjától is megfosztották, ez utóbbit három évtizede nyerte vissza.

Az örökölt és alkotott értékek, az itt élők odaadása, lokálpatriotizmusa teszi igazán vonzóvá településünket. Mi, nagykállóiak büszkék vagyunk városunkra, népművészeti kincseinkre, hagyományainkra. Megtehetjük, hisz’ van, ami egyenesen világhírnevet szerzett számunkra: ez a híres Kállai Kettős. Nagykálló XVII. században megalkotott és négyszáz éven át megtartott, mindmáig élő, énekelt-táncolt hagyománya, múltunk egyik gyöngyszeme. A táncballadát Kodály Zoltán jegyezte le és az egyik leggyönyörűbb magyar szerzeményként emlegette.

Nagykálló természeti és építészeti értékekben egyaránt bővelkedik. A városhoz tartozó 10 hektáron elterülő, dombos, erdős, ligetes, elragadó táj Harangod. A terület 1985 óta – nyaranta – a Téka Népművészeti Táboroknak is otthont ad. Megrendezésével a hagyományőrzés nemes feladatát vállalták fel az elődök, azt, hogy a foglalkozásvezetők, a kézművesek segítségével terjesszék a magyar népi kultúrát, mind zeneileg, mind kézművesség terén, népszerűsítsék a táncház mozgalmat. Városvezetőként büszke vagyok arra, hogy mára az ország legnagyobb, nomád, kézműves táborát évről évre Nagykálló-Harangodon szervezik meg, ahova a hazaiak mellett a világ számos országából érkeznek táborlakók.

Településünk építészeti értékei közé tartozik – többek között – az egykori megyeháza, a volt járásbíróság, a Szilágyi István Emlékház, vagy a Harangod épületei, amelyek Ekler Dezső tervei alapján készültek.

Közel a város központjához, árnyas fák által körülvett 10 000 m2-es területen, csendes környezetben, olcsó belépőjegyekkel várja a termálvíz és a strandok szerelmeseit a Nap Strand. A területen három medence üzemel, közülük az egyik a térség legkiválóbb termálforrásából nyeri a vizet, melynek 42°C-os gyógyvízére nátrium-kloridos, jódos, brómos ásványi anyagtartalom jellemző. Ennek köszönhetően kiválóan alkalmas mozgásszervi és reumatikus megbetegedések kezelésére.

Hazai és nemzetközi viszonylatban is ismert és elismert tudósok, alkotók látták meg a napvilágot Nagykállóban. 1827. december 10-én városunkban született báró Korányi Frigyes belgyógyász, akadémikus, a tuberkulózis elleni küzdelem hazai kezdeményezője.

Nagykálló egyik híressége a régi zsidó temetőben nyugvó, helyi születésű ,,csodarabbi”, Taub Eizik Izsák, a zsidó vallás népies irányzata, a chaszidizmus (haszidizmus) hazai megalapítója.

1907-ben Nagykállóban született az asszociatív, impresszionista festőművész, Ámos Imre, a „magyar Chagall”-ként is ismerté vált alkotó. A fiatalként is tehetséges művészt a holocaust idején, 37 évesen egy németországi lágerbe hurcolták el, ahonnan nem tért haza.

Báró Simonyi József huszáróbester is Nagykálló szülötte, aki a napóleoni háborúk legendás hőse, katonája volt, több ízben is kitüntették. Kortársai „a legvitézebb huszár” kitüntető címmel illették.

 

Kedves Olvasó!

Honlapunk azzal a céllal készült, hogy lehetőséget tudjunk biztosítani a város történetének, intézményeinek, civil szervezeteinek megismerésére, valamint betekintést nyújtsunk az önkormányzati munkánkba, gazdasági és kulturális életünkbe.

Büszkék vagyunk értékeinkre, hagyományainkra, melyek bemutatása mellett törekszünk arra, hogy az aktualitásokról is folyamatosan tájékoztassuk a helyben élőket és a honlapra látogató kedves érdeklődőket.

Nagykálló lakosait külön szeretettel köszöntöm, akiknek itt segítséget nyújtunk az elektronikus ügyintézéshez. Városunk honlapján keresztül ügyeket indíthatnak el, időpontot kérhetnek, nyomtatványokat tölthetnek le, mindezzel időt, energiát megtakarítva.

Barangoljon hát továbbra is kedvére honlapunkon, kívánom, hogy ez a látogatás kellemes és hasznos perceket szerezzen Önnek.

 

                                                                                                                          Horváth Tibor

Nagykálló Város polgármestere