Városunk

polgarmesterTisztelt Látogató!

Nagykálló Város polgármestereként szeretettel köszöntöm településünk honlapján. Nagykálló gazdag történelmi múlttal rendelkező, közel 10 000 lakosú kisváros, a Dél-Nyírség szívében, Nyíregyházától 14 kilométerre. Városunk kulturális gyökerei, társadalmi, civil hagyományai, értékei sokfélék és színesek. A település egykor Szabolcs megye székhelye volt, az évek során megőrizte régi szellemiségét, s ennek köszönhetően központi, vezető szerepét a térségben, a közigazgatási rendszer átalakításának következtében pedig visszaszerezte járásközponti pozícióját.

Az itt élő emberek szorgalma és kitartása a XXI. századra fejlődő kisvárossá formálta Nagykállót. Mi büszkék vagyunk lakóhelyükre, annak múltjára. Bárhová is vezet az utunk, ide mindig visszahúz a szívük, mert itt otthon vagyunk. Városunk ezt megfelelő intézményhálózattal és infrastruktúra fejlesztésével hálálja meg. Az elmúlt években bizonyossá vált, hogy Nagykálló lehet jobb és élhetőbb. Városmegújító programjainkban több középületet, utcát és terek újítottunk fel.

Épített és természeti környezetünk emlékei, programjaink és rendezvényeink híven tükrözik értékeink megbecsülését. Kiemelkedik a látnivalók sorából Nagykálló-Harangod, mely egy 10 hektáron elterülő természeti csoda, a dombos-ligetes tájat körbe ölelő akácerdővel és egy mesterséges tóval. Itt nincs semmi zaj. Valami lélek-pihentető nagy nyugalom öleli körül a völgyet. Ez a terület ad otthont nyaranta az ország legnagyobb hagyományőrző rendezvényének, a Téka Népművészeti Tábornak, amely több mint 30 éves múltra tekint vissza.
Településünk építészeti értékei közé tartozik többek között az egykori megyeháza, a volt járásbíróság, a Szilágyi István Emlékház, vagy a Harangod épületei, amelyek Ekler Dezső tervei alapján készültek. A magyar építész és formatervező ezért a munkáért Magyarországon egyedüliként kapta meg 1989-ben a Jugoszláv Piranesi-díjat, majd 1991-ban az olasz Palladio-díjat, ami az egyik legrangosabb elismerés a világ építészei körében. A Bedekker kiadványoktól, a Műegyetemi tankönyveken át, egy tucat nemzetközi szakkönyv és folyóirat foglalkozik a jellegzetes angyalszárny szimbólumú tánccsűrrel, hiszen ez az építészeti megoldás egyedülálló.

Nagykálló szellemi és kulturális öröksége a szintén világhírű Kállai Kettős táncballada, amely Nagykálló XVII. században megalkotott és négyszáz éven át megtartott, mindmáig élő, énekelt-táncolt hagyománya, múltunk egyik gyöngyszeme. 1903–1905 között Móricz Zsigmond is feljegyezte a szövegét, ami első színdarabjában, a Sári bíró-ban is felcsendült. Kodály Zoltán 1926. november 7-én Nagykállóba jött egy koreográfussal és lejegyezte a dallamát, majd 1928-ban fonográfra rögzítette.
Nagykállóban született a magyar orvostudomány egyik legkiválóbb személyisége Korányi Frigyes, a ismert impresszionista festőművész, Ámos Imre, akinek alkotásait a róla elnevezett képtárban őrzik, de itt élt a csodarabbi, Taub Eizik Izsák is, aki a világ zsidóságának egyik leghíresebb zarándokhelyévé tette városunkat.

A Nagykállóba érkező, ha elfárad a városnézés közben, a nyári hónapokban felfrissülhet a gyermek-, úszó-, és gyógyvizes medencékkel hívogató Napstrandon. Bízom benne, hogy ezzel a rövid ismertetővel sikerült felkeltenem érdeklődését, s hamarosan személyesen is ellátogat Nagykállóba, hogy megismerkedjen történelmünkkel, ünnepeinkkel és hétköznapjainkkal, ha pedig már járt városunkba, tegye meg újra, mert Nagykálló mindenkit visszavár!

Mai, felgyorsult világunkban az információ és annak gyors megszerzése döntő jelentőségűvé vált. Szeretnénk, ha a megújult települési honlap segítségével megkönnyíthetnénk az állampolgárok ügyintézését, informálódását. A honlapon megismerhetik Nagykálló legfontosabb közszolgáltatásait, az önkormányzat városunkkal kapcsolatos híreit és a közérdekű ügyintézéshez, tájékozódáshoz szükséges információkat. Oldalainkon elengedhetetlen tudnivalókat talál az adminisztrációval kapcsolatban, és innen töltheti le az ügyvitelhez szükséges dokumentumokat, amelyek egy részét elektronikusan is intézhetik. Megtudhatja, milyen kulturális, oktatási-nevelési intézmények, egészségügyi szolgáltatások találhatók településünkön. Ezen kívül a polgármesteri hivatal és az önkormányzat felépítésével, vezetőivel, az önkormányzati képviselőkkel, a bizottságokkal, a testület munkájával kapcsolatos információkat is olvashat.

Minden felhasználónak kívánom, hogy gördülékeny legyen a hivatali adminisztráció.

Kellemes olvasgatást, böngészést kívánok városunk elektronikus oldalain.

Juhász Zoltán

polgármester