Ezt is jól kisütötték

Tavaly ősszel rendezte meg a Tündök Egyesület az első kemencés ételek fesztiválját, akkor nagy sikert aratott a kézműves kemencékben készített különleges ízvilágot felvonultató egyedi ételek versenye, és a folytatás reményében váltak el a résztvevők.

Az egyesület azóta számos rendezvényen képviseltette magát, többek között novemberben kolbásztöltő versenyt rendeztek, ételeiket megkóstolhatták a karácsonyi forgatag részvevői, a Téka táborban ők tartották a kemencés foglalkozást, ahol minden nap új étellel lepték meg az érdeklődőket.

Így közkívánatra is szeptember 17-én már a II. Nagykállói Kemencés fesztivált rendezték meg a Harangodon.

 

A rendezvényről annak főszervezőjével, a Tündök Egyesület vezetőjével Borsy Gáborral beszélgettünk.

 

A kemencés főzőfesztiválon elkészült életeket szakmailag magas minőségben megerősített zsűri értékelte és bírálta el, melynek elnöke Kőrössy Kálmán Életműdíjas séf, mesterszakács volt.

Ő a szakmai életútjáról, a kemencés ételek különlegességéről, annak fortélyairól, és az ezen a versenyen készített alkotásokról nyilatkozott a Nagykállói Televíziónak.

 

A versenyen az első három helyezettet értékelték külön, a többi résztvevő valamennyi csapat a negyedik helyezést érte el.

 

A dobogó harmadik fokán a tavalyi verseny győztese, tehát a címvédőként magukat ismét megmérettető „Nagykállói Görögkatolikus Egyházközség Szent Angyalok Karitász csoportja” végzett. A versenyhez fűződő gondolatait, és az itt készült ételeket Lipcsák Tamás atya ismertette meg velünk.

 

A második helyezett a „Scott testvérek” csapata lett, róluk, az általuk készített ételről és a versenyről Kígyósi Csabával beszélgettünk.

 

Az verseny győztese, tehát az ízkirályok és ízkirálynők címet kiérdemlő gárda a „Csak saját felelősségre” fantázianévre keresztelt csapat lett. A csapatról, a versenyről és az általuk készített ételkülönlegességről a tagok által egyöntetű közfelkiáltással szóvivőnek megválasztott Nyitrai Szabolcs méltán beszélt a Nagykállói Televíziónak, hisz az ő szakmai felügyelete és támogató irányítása mellett készült el a győztes ételalkotás.

 

Ismét egyedi és egyben hagyományos ételkülönlegességek készültek a II. Nagykállói Kemencés fesztiválon és versenyen. Gratulálunk a szervezőknek, minden résztvevőnek, és kiemeltképpen a győztes csapatnak is, akik mint megtudtuk, sikerüket talán a nagymamáink ízvilágát megidéző barbecue szószuknak is köszönhetik.

Ahogy a résztvevők arcait, hangulatát elnéztük, valószínűleg nem ez lesz az utolsó ilyen kemencés ételek versenye, ha a szervezők is így gondolják, akkor sikerült hagyományt teremteniük városunk rendezvénykínálatában, és a következő években is lesz folytatása ennek az eseménynek.

 

Az eseményről készült részletes beszámolót és a riportokat a Nagykállói Televízió Krónika7 című műsorának következő adásában tekinthetik meg.