20200902szijjarto-peter

Több milliós fejlesztést valósít meg a nagykállói vállalat

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ma délelőtt Nagykállóban Francesco Bassi,  a Tecnica Ungheria Kft. ügyvezető igazgatója részére adott át támogató okiratot, a vállalat ugyanis 309,4 millió forint nagyságrendű beruházást hajt végre városunkban, amihez a magyar állam 154,7 millió forinttal járul hozzá.

 

– Most a gazdasági védekezés időszakát éljük, s látva a magyar gazdaság és a vállalatok életerejét, ezt is meg fogjuk nyerni, csakúgy, mint az egészségügyi védekezés első fázisát – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Nagykállóban. – A gazdaság és a munkahelyek megvédéséhez a hazai vállalatokra is szükség van, ezért a kabinet minden korábbinál nagyobb támogatást biztosít azoknak a cégeknek, amelyek dolgozóik munkahelyeinek megvédése érdekében beruházásokat indítottak el. Ilyen jellegű fejlesztésre 806 hazai cég kötelezte el magát 377 milliárd forint értékben, közülük 673 kapott összesen 151 milliárd forint támogatást.

-A sícipőket gyártó, olasz tulajdonú Tecnica csoport 10 országban 19 gyárat működtet és ezek közük is Magyarországon, Nagykállóban hajt végre közel 310 millió forintos beruházást, amivel 325 dolgozójuk munkahelyét védik meg, s amihez a kormány több mint 150 milliós támogatást adott. A fejlesztésnek köszönhetően egy új termelő egység jön létre, melynek nyomán az eddigieknél is magasabb technológiai színvonalon tudják majd előállítani azokat a sícipőket, amelyekből rövidesen évente egymilliót fognak legyártani – mondta a minisztert, majd szólt arról is, hogy jelenleg, amikor a világgazdaság nehéz helyzetbe került, akkor 37 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vállalat jelentette be beruházási, fejlesztési szándékát. A következő hónapokban így 18 milliárd forintnyi beruházás jöhet létre a megyében, aminek köszönhetően több mint 6420 munkahelyet védenek meg és teremtenek.

Az eseményen Francesco Bassi,  a Tecnica Ungheria Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a 60 éves cég jelenleg piacvezető a sícipő gyártás területén. A cégcsoport több mint 300 embert foglalkoztat, a beszállítókkal együtt pedig közel 800 főnek biztosítanak megélhetést elsősorban Magyarország területén, valamint Ukrajnában és Romániában.

A nagykállói üzemben megvalósuló beruházással kapcsolatban a következőket mondta:

– Első lépésben szeretnének megvásárolni a jelenlegi gyártóüzem mögött lévő épületet, ahová a gyártósort telepítenénk. Ennek köszönhetően bővítenénk a termelési kapacitásunkat és évente egymillió cipőt tudnánk gyártani. A következőkben szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni arra, hogy ne csak gyártóközpont legyünk, hanem kutatásfejlesztési központ is. Terveink között szerepel, hogy áttelepítjük az alapanyag-beszerzést, illetve egy új varrodát alakítunk ki. Összességében elmondható, hogy a Tecnica Ungheria két-három év múlva nagyobb és integráltabb lesz, illetve sokkal magasabb technikai színvonalon fog működni – tette hozzá Francesco Bassi,  a Tecnica Ungheria Kft. ügyvezető igazgatója.

Ezt követően dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője mondott köszönetet a támogatásért a kormány képviselőjének, majd szólt a városban – az elmúlt időszakban – mintegy 9 milliárd forintból megvalósult beruházásokról, illetve fejlesztésekről is. Itt jelentette be, hogy egymilliárd forintos beruházással elkészült az ötödik cég üzeme a Nagykállói Ipari Park területen, amely gyümölcsfeldolgozó és táplálék kiegészítő termékeket gyárt majd.

– A koronavírus–járvány okozta válság következtében a megyében 12 százalékkal nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma, ezért is örülünk a mostani bejelentésnek, s annak, hogy a térségben, a Dél-Nyírségben, több vészhelyzeti támogatást kaptak a vállalatok – mondta dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő.

Szijjártó Péter külügyminiszter az eseményen a világjárvánnyal kapcsolatban beszélt arról is, hogy most az elővigyázatosságon van a hangsúly, ezért nem véletlenek és nem öncélúak az utazási korlátozások, amelyekkel azt szeretné megakadályozni a kormány, hogy a vírust Magyarországra behurcolják és az további veszélyt jelentsen a magyar emberek életére, egészségére és munkahelyeire.