image005

Szakmák éjszakája a nagykállói szakiskolákban

Idén második alkalommal került megrendezésre országosan a legnagyobb pályaorientációs rendezvény, a Szakmák Éjszakája, mely arra hivatott, hogy a szakképzést népszerűsítse mind a pályaválasztás előtt állók, mind szüleik körében.

Sokan voltak kíváncsiak a nagykállói szakképzést nyújtó középiskolák – a Mátészalkai Szakképzési Centrum két intézménye: a Budai Nagy Antal Szakgimnázium és a Kállay Rudolf Szakközépiskola – múlt pénteken megtartott rendezvényére.

-Ennek a programnak az a célja, hogy az intézmények egy másik arcunkat is megmutassák a nagyközönség számára. Másrészt, ez a rendezvény bizonyíték arra, hogy az itt dolgozó kollégák nem csak ülnek az intézmények falain belül és várják a csodát, hanem tesznek annak érdekében, hogy emelkedjenek a beiskolázási mutatók és a nőjön a szakképzésben részt vevő tanulók számát, illetve bővüljön a szakmakínálat – tájékoztatott Rostás János, a Mátészalkai Szakképzési Centrum főigazgatója.

Az intézményekben a programok eltértek a pályaválasztási napok kínálatától, hiszen sokkal összetettebb rendezvényt tartottak a Szakmák Éjszakáján.

-Kollégáimmal a környező települések általános iskoláinak heteik osztályos tanulóit láttuk vendégül, s közös focibajnokságot tartottunk. Örömünkre nagyon sok iskola elfogadta a meghívásunkat, s reméljük a résztvevők közülük sokan, két év múlva, Budais diákok lesznek majd – mondta Szabóné Lipkovics Ildikó, a MSZC Budai Nagy Antal Szakgimnázium igazgatója, akitől megtudtuk, hogy emellett az oktatás, a közszolgálat és a közgazdaság szakmacsoport érdekességeibe tekinthettek be a résztvevők, tanulóik segítségével, illetve kézműveskedhettek a Kreatív Kuckóban, majd a Harmónia Teaházban egy forró itallal vendégül is látták őket. Akárcsak a MSZC Kállay Rudolf Szakközépiskolában, ahol a szakács tanulók egészséges alapanyagokból készült turmixszal várták a betérőket, melyet a pincérek által precízen megterített asztal mellett is elfogyaszthattak. Ezen kívül bádogsípot, ördöglakatot, kulcstartót készíthettek az épület és építménybádogos tanulók segítségével, vagy ellenőriztethették vérnyomásukat, vércukorszintjüket, vagy testzsírúkat a szociális ápoló és gondozó szakmacsoport diákjaival.

– Ebben az évben egy multinacionális építőipari nagyvállalat képviselőit hívtuk meg, akik előadásukban a munkáltatóknak, és a jövő munkavállalóinak nyújtottak szakmai segítséget – mondta Péter István, a Kállay Rudolf Szakközépiskola igazgatója.