Hagyományőrzés két turnusban

Június közepén, az egészségügyi veszélyhelyzet feloldása után, ismét gyerekzsivalytól volt hangos a Harangod, ahol a Nagykállói Múltunk és Jelenünk Egyesület egy héten át – a hagyományőrzés jegyében – népi játék és néptánc tábort szervezett.

 

Az öt napon át tartó táborban közel 40, hét és tizenkét év közötti gyerek vett részt. Ugyan az időjárás nem volt kegyes a kis csapathoz, mert gyakran „menekültek” a zuhogó eső elől a tánccsűrbe, de ez nem szegte senki kedvét, mivel a programokat úgy állították össze a szervezők, hogy az idő nem befolyásolja azokat.

-A szabadban métáztak, népi játékokkal ismerkedtek a gyerekek, amikor pedig esett az eső az étkezőben batikoltak, gyöngyöt fűztek, vagy a csűrben táncoltak. A tábor megszervezésének legfontosabb célja ugyanis az volt, hogy a résztvevők megismerjék a kállai hagyományokat: a táncokat, a dalokat, a Kállai Kettős lépéseit, annak történetét – sorolta Márton Lászlóné, Julika főszervező. – A gyerekek fegyelmezetten gyakorolták a lépéseket, mintha évek óta együtt táncoltak volna, játékidőben pedig minden foglalkozáson örömmel és lelkesen vettek részt.

Az egyhetes hagyományőrző táborban a Nagykállóból érkezett gyerekek voltak a legtöbben, de jöttek Kállósemjénből, Biriből, Érpatakról, Geszterédről, Bökönyből és Nyíregyházáról is. Márton Attila, Aranysarkantyús táncos és Márton Julcsi a táncfoglalkozásokon csodálatos varázsvilágot teremtett a gyerekeknek, akiket ez rabul ejtett, elbűvölt és magával ragadott – egy héten át a csodálatos Harangodon. Édesanyjuk, Julika a Kállai Kettős táncballada történetével és magával a világhírű tánc lépéseivel ismertette meg a gyerekeket, illetve vezette a kézműves foglalkozásokat.

-Csoda volt ez a hét! Mindannyian így éltük meg – teszi hozzá Julika. – A gyerekek a szórakozás mellett múltunk egyik gyöngyszemével, a világhírű Kállai Kettős táncballadával is megismerkedhettek…

A táborzáró napnak aztán megadták a módját a szervezők, hiszen a gyerekek a debreceni Ürge Zenekarnak köszönhetően, élő népzenére mutatták be az öt nap alatt elsajátított „tudományukat” szüleiknek, majd az általuk dagasztott, kemencében sült kenyérlángossal meg is vendégelték őket, hogy mindannyian jó élményekkel, újonnan köttetett barátságokkal, sok tapasztalattal térhessenek haza az első napközis néptánc és népi játék táborból.

A történet szerencsére itt nem ért véget, mert néhány nap múlva, július 13-tól (hétfőtől) indul a második turnus, ahová még jelentkezhetnek azok, akik kedvet éreznek a tánchoz, a zenéhez, a népi játékokhoz, a kézműves foglalkozásokhoz, vagy csak szeretnének közösségben lenni, a szabadban szabadon. A szervezők nem utasítják el a késői jelentkezőket sem. Jelentkezni lehet Márton Julikánál az alábbi telefonszámon: +36 70 372 1492.