Íjászversenyt tartottak

Hagyományőrző, honfoglalás kori viseletbe öltözött íjászok vették birtokba hétvégén a Harangodot. A Nagykállói Csillagösvény Íjász Egyesület szervezésében, a Keleti Gyepű Íjásztalálkozóját tartották itt, immár negyedik alkalommal.

A hagyományőrzők csodálatos környezetben, de az íjászathoz kedvezőtlen időjárási viszonyok mellett, erős szélben tartották versenyüket. A szervezést, az egyesület tagjai a Keleti Gyepű vezérének, Győrki Attilának az irányításával bonyolították le.

A minősítő verseny lényege, hogy az indulóknak minden évben ugyanannyi célt kell leküzdeniük. Ez arra szolgál, hogy ne csak egymással versenyezzenek, hanem saját, korábbi eredményeiket is igyekezzenek elérni, illetve túlszárnyalni – mondta  Mosolygó Szabolcs, a   Nagykállói Csillagösvény Íjász Egyesület elnöke, aki hozzá tette azt is, hogy az idei találkozón több mint száz íjász vett részt az ország különböző településeiről, illetve határon túlról – Nagykárolyból és Királyhelmecről – is jöttek.

A rendezvény persze nem csak az íjászatról szólt, hanem a hagyományápolásról is. A résztvevők IX-X. századi honfoglaláskori viseletbe öltözve, korhű felszereléssel és fegyverekkel vettek részt a vezér fogadásán, illetve a megmérettetést is ebben az öltözékben teljesítették. (Az eredetiséget a bírák külön díjazták is.) A fogadás ősi szertartás szerint történt: a kenyeret megtörték és elfogyasztották, majd a bort kiitták, mellyel kölcsönös, békés szándékukat nyilvánították ki. Ezután a seregszemle következett, majd a vezér beszéde és a csapatbeosztás után kezdetét vette a különböző furfangos célok leküzdése.