Humán szolgáltatások fejlesztésére nyertek támogatást

Nagykálló Város Önkormányzata konzorciumi partnereivel 493.709.157 forint támogatást nyert a „Humán szolgáltatások fejlesztése Nagykállóban és térségében” címmel az EFOP-1.5.3-16-2017-00041 azonosítószámú projekten. A konzorcium vezetője településünk önkormányzata, tagjai: Biri, Bököny, Geszteréd, Kisléta, Fábiánháza és Vállaj.

A projekt célja a humán közszolgáltatások terén jelentkező szakemberhiány enyhítését szolgáló programok megvalósítása; a hátrányos helyzetű csoportok foglalkoztathatóságra való felkészítésének és munkába állításának elősegítése.

Nagykállóban tegnap tartották a sajtótájékoztatóval egybekötött projektnyitó rendezvényt, amelyen a konzorciumban részt vevő települések vezetői mellett részt vett Schanda Tamás János, az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, aki elmondta: „ennek a programnak a legnagyobb eredménye, hogy minden részt vevő településnek megadja a fejlődéséhez szükséghez támogatást. Az Európai Uniós fejlesztési források segítségével valóban az érintett önkormányzatok dönthetik el, hogy mire van szükség, mitől is lesz élhetőbb az adott település és mitől fogják elégedettebbnek érezni magukat ott lakók. Az adott településen élők pedig, ha jobb minőségű közszolgáltatásokhoz jutnak, akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy helyben maradnak, ami összességében a vidék megerősödését is jelenti.”

A projektet az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma, EU Fejlesztések Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság 493 709 157 forinttal támogatta, mely összeg az alábbiak szerint oszlik meg a települések között: Nagykálló 237 374 992, Biri 34 528 374, Bököny 69 442 549, Geszteréd 42 035 067, Fábiánháza 37 071 046, Kisléta 46 982 268, míg Vállaj 26 274 860 forint összeget kap.

Az eseményen Nagykálló Város polgármestere, Juhász Zoltán, többek között arról beszelt, hogy „a konzorciumot magában foglaló 7 településen a következő 24 hónap során a helyi kisközösségek szerepét generációs programokkal, családi napokkal, sport rendezvényekkel, ifjúsági klubok létrehozásával támogatja a közel félmilliárdos projekt.

Szociális fejlesztés korábban megvalósult már Nagykállóban is, de ilyen sokrétű, nagy horderejű, humán szolgáltatásfejlesztés még nem történt településünkön ” – mondta Juhász Zoltán.

 

A projekt keretén belül Nagykállóban – a teljesség igénye nélkül – az alábbi tevékenységek valósulnak meg: logopédus, gyógypedagógus, szociális munkások, mentorok alkalmazása;

családi- és ifjúsági klubok kialakítása, konfliktuskezelő, tanulástechnikai– és álláskeresési

tréningek szervezése, továbbá élelmiszer-vegyi áru eladó és konyhai kisegítő OKJ-s képzések, egészségnapok rendezése stb.

A térség országgyűlési képviselője, dr. Simon Miklós a projekt kapacsán kiemelte, hogy ez a program alkalmas lehet arra, hogy a konzorciumban részt vevő települések legsúlyosabb szociális gondjait kezelni tudják.

A projektindító rendezvényt Borsi Lili énekes népdalcsokor előadása tette ünnepivé.