Ipari területek fejlesztése Nagykállóban

infoblokk_kedv_final_felso

Kedvezményezett neve: Nagykálló Város Önkormányzata
Projekt azonosítószáma: TOP-1.1.1- 15-SB1- 2016-00016
A projekt címe: Ipari területek fejlesztése Nagykállóban
Szerződött támogatás összege: 689 424 736 Ft
Támogatás mértéke: 100%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.04.30.


 

A PROJEKT TARTALMÁNAK BEMUTATÁSA

A projekt célja új munkalehetőségek megteremtése, a foglalkoztatás növelése a kevésbé
versenyképes térségekben működő, betelepült vállalkozások működési helyszínének infrastruktúra
fejlesztésén, a működési feltételeik kedvezőbbé tételén keresztül.
A támogatás hosszú távú céljának teljesítéséhez az önkormányzat a betelepülő vállalkozások új
telephelyeinek kialakításával a vállalatközi együttműködések infrastrukturális hátterének biztosításával
járul hozzá. Az iparterületek az infrastruktúrafejlesztést célzó beruházásokon keresztül alkalmassá
válhatnak regionális, valamint országos gazdaságélénkítő hatás kifejtésére egyaránt. Az üzleti
infrastruktúrát igénybe vevő vállalkozások számának növekedésével javul a gazdasági aktivitás, illetve
nő a versenyképesség a magasabb minőségű és szélesebb körű szolgáltatások által.
Előzetes felmérések és előrevetítések alapján megállapítható, hogy az ipari szolgáltató, inkubációs
épületek jelentősége egyre nő a piacon.
A projektgazda stratégiájának alappillére egy olyan ipari objektum létrehozása és működtetése, mely
nagyban elősegíti a vállalkozások fejlődési lehetőségét, és biztosítja a térség hátrányos helyzetének
megváltoztatását, ezáltal eléri gazdasági fellendülését is.
A pályázó célja, hogy a Nagykállói Inkubációs épületet megnyissa és az első évben a 40 százalékos
szintre növelje a kihasználtságot, hosszú távon pedig, hogy maximalizálja azt. Ehhez teljeskörű
infrastruktúrát, magas minőségű szolgáltatásokat kíván biztosítani, mellyel elősegíti a
munkahelyteremtéssel járó beruházások letelepedését az Ipari, Logisztikai, Inkubációs épületet, így a
régióban is és ezzel javítja – saját működésén, eredményességén túl – a Nagykállói járás, illetve az
Észak-alföldi Régió foglalkoztatottsági szintjének javulását, gazdasági teljesítményének jelentős
emelkedését.
A hasznosításból árbevételhez jut a Pályázó, melyet további beruházások megvalósítására,
szolgáltatások színvonalának emelésére tud fordítani, mely további betelepüléseket, így
beruházásokat, és helybeli munkanélküliek foglalkoztatását generálja hosszú távon.


2020. 04. 09.

230901511588269-watch_-facebook


2020. 05. 06.

588723201753373-watch_-facebook


2020. 04. 15. – Sajtóközlemény

INKUBÁTORHÁZ ÉPÜL nagykállóban

 

Nagykálló Város Önkormányzata 661 484 000 forint vissza nem térítendő támogatást nyert az „IPARI TERÜLETEK FEJLESZTÉSE NAGYKÁLLÓBAN című, TOP-1.1.1-15-SB1-2016-00016 azonosítószámú pályázat megvalósítására. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Nagykálló határában március elején kezdődött az inkubátorház épületének kialakítása, az egykori vásártér 9798 m2-es területén. A beruházás elsődleges célja, hogy új munkahelyeket teremtsen a városban, növelje a foglalkoztatást abban a térségekben, amely gazdaságilag kevésbé versenyképes, ezen kívül a betelepülő vállalkozások számára kedvezőbb működési feltételeket biztosítson, amihez adott a megfelelő vállalati környezet.

Az inkubátorház két összekapcsolt – iroda és műhely – épületrészből áll majd. A csarnoképület alapterülete: 1337,32 m2, míg az iroda részé: 211,31 m2. A kivitelezés várhatóan ősszel fejeződik. Az inkubációs épület alkalmas lesz termelő és kereskedelmi, szolgáltató, illetve logisztikai tevékenységek befogadására egyaránt, s egyúttal a járásban a kis- és nagykereskedelmi központ szerepét is be kívánja tölteni. Az épületben kialakított műhelyek hasznosításból árbevételhez jut az önkormányzat, melyet további beruházások megvalósítására fordítható majd.

A vállalkozói szféra – beleértve a helyi mikro- és kisvállalkozásokat is – foglalkoztatási kapacitása nagy, aminek köszönhetően Nagykálló meghatározó ingázási célpont, a térségében ugyanis munkaerő tekintetében jelentős kapacitások állnak rendelkezésre, így nemcsak a közeli településekről, hanem például Nyíregyházáról is érkeznek munkavállalók. Mindezt elősegíti a város rugalmas és kiszámítható megközelíthetősége: egyfelől jók a közösségi közlekedési kapcsolatai, másfelől Nagykálló közigazgatási területén halad az M3 autópálya, melytől a városközpont mindössze 4 km-re található.

 

További információk kérhetők:
Nagykálló Város Önkormányzata
4320 Nagykálló, Kállai Kettős tér 1.
Telefon: +36 42 263 101
www.nagykallo.hu

SAJTÓKÖZLEMÉNY LETÖLTÉSE


infoblokk_kedv_final_felso

2020. 06. 18.

Ünnepélyes alapkőletétel

 

Elhelyezték a több mint 660 millió forintból létesülő inkubátorház alapkövét Nagykállóban.

Az egykori vásártér területén márciusban kezdődött az „Ipari területek fejlesztése Nagykállóban” című projekt megvalósítása, amelynek elsődleges célja a város és a térség gazdasági fejlődésének elősegítése. Nagykálló Város Önkormányzata – Európai Uniós forrásból – 661 484 000 forint vissza nem térítendő támogatást nyert a beruházásra.

-Sajátos alapkőletétel a mai, hiszen az épület már szerkezetileg elkészült, de az idei év is rendkívüli, hiszen a járványhelyzet nem várt események sorozatát állította elénk, emiatt nem tudtuk időben megtartani az ünnepélyes alapkőletételt sem – kezdte gondolatmenetét Horváth Tibor polgármester. – Az inkubátorháznak az lesz a szerepe, hogy a helyben működő és az újonnan idetelepülő vállalkozók megtudjanak erősödni, tovább tudjanak fejlődni, majd pedig terjeszkedni a térségben. A város vezetése ehhez szeretné a lehetőséget, a megfelelő környezetet, a helyszínt és egy állandó minőséget biztosítani a jövőben, nyilván annak tudatában és szem előtt tartva, hogy az épületet működtetni és fenn kell tartani – tette hozzá Nagykálló Város vezetője.

Horváth Tibor szólt arról is, hogy az építési, kivitelezési munkálatokat a járványhelyzet sem akadályozta, így ősszel már az átadásra kerülhet sor, s még az idei évben megindulhat a termelés.

Mindezek után Horváth Tibor polgármester és dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője elhelyezte az utókornak szánt időkapszulát az épület alapjába, majd a jelenlévőkkel közösen bejárták az építési területet, ahol a generálkivitelező, a Kálló-Bau Építőipari Kft. mellett kizárólag nagykállói alvállalkozások – többek a KÁLLÓ-„fém” Kft. – végzi a kivitelezési munkálatokat az egykori vásártér 9751 nm-es területén, ahol a beépített terület 1635,94 nm, amely két összekapcsolt – iroda és műhely – épületrészből áll. A csarnoképületben négy műhely kerül majd kialakításra, külön mérőórákkal felszerelve, illetve egy logisztikai raktárhelység, az épület déli tetőszerkezetére pedig egy 50 kW-os napelemparkot szerelnek. A személygépkocsik részére 12 parkolót építenek, egy akadálymentes megállóval, emellett több mint 4 000 nm szilárd burkolatú, illetve ugyanennyi zöldfelületet alakítanak ki.

 


2020. 07. 18.

Megérkezett az első berendezés

Új, betonelemeket (különböző méretű térköveket) gyártó berendezés érkezett a Nagykálló Vállalkozói Inkubátorház egyik üzemcsarnokába, mely egy betelepülő vállalkozás tevékenységének segítésére hivatott szolgálni.

Az inkubátorház udvarát borító térkövek még nem az újonnan beszerzett térkőgyártó berendezésen készültek, de a nagykállói járdákat jövőre várhatóan már az itt készült burkolótéglákkal fedik majd. A berendezést, a VPS-1000 hidraulikus tálcás betonelemgyártó prés gépet a város önkormányzata az TOP-1.1.1-15-SB1-2016-00016 azonosítószámú „Ipari területek fejlesztése Nagykállóban” című projekt megvalósítására nyert támogatásból vásárolta. A vadonatúj kisgép nem csak külsőségeiben értékes, hanem funkcióit tekintve is gazdag, hiszen három különböző formájú sablon a tartozéka (1 db BT6 térkő sablon, 1 db BT8 térkő sablon, 1 db BT46 térkő sablon), amely 6 cm vastagságú térkő elemek gyártására alkalmas. A VPS-1000 típusú gép stabil telepítésű, mely fa- vagy más tálcákra gyártja a beton elemeket. A kész térkövek ezen a gépen magas hidraulikus nyomás és présminta felső elemére ható vibrálással formálódnak, továbbá vibro-lemez alá helyezett vibrátorok segítségével, melyre a minta és az adagoló elem is fel van szerelve.

 


2020. 10. 07.

Újabb előrelépés


2020. 10. 20.

Elkészült az út is

Épül a Nagykállói Vállalkozói Inkubátorház épülete, amelynek kialakítására a város önkormányzata Európai Uniós forrásból 661 484 000 forint vissza nem térítendő támogatást nyert az „IPARI TERÜLETEK FEJLESZTÉSE NAGYKÁLLÓBAN című, TOP-1.1.1-15-SB1-2016-00016 azonosítószámú pályázat keretében.

Az épület Nagykálló határában, a Porosladány dűlőben kapott helyet, amit egy biztonságos közlekedésre nem éppen alkalmas útról lehetett megközelíteni. A támogatásból nemcsak az épület valósul meg, hanem az épülethez vezető út is felújításra került. Az Újfehértóra vezető útból nyíló, Nagykálló 0553 hrsz-ú 450 méter hosszú szakasz ugyanis eddig zúzott kővel volt szórva, amin esős időben kihívást jelentett a közlekedés a gépkocsivezetőknek. Nagykálló Város Önkormányzata most a pályázaton elnyert támogatásból leaszfaltozta és közlekedésre alkalmassá tette ezt a szakaszt. Az „Ipari területek fejlesztése Nagykállóban” című projekt elsődleges célja, hogy új munkahelyeket teremtsen városunkban, növelje a foglalkoztatást abban a térségben, amely gazdaságilag kevésbé versenyképes. A támogatásból aszfaltozásra fordított 22 226 482 forint is ezt a célt szolgálja, hiszen az inkubátorház így könnyen és biztonságosan megközelíthető a betelepülni szándékozó vállalkozások, valamint az itt munkát vállalók számára.
Az érintett útszakaszon a kivitelezési munkálatok az elmúlt hetekben fejeződtek be.

 

 


2020. 11. 25.

Nyitásra kész a Nagykálló Vállalkozói Inkubátorház


2020. 12. 02.

Bejárással egybekötött sajtótájékoztatót tartottak Nagykállóban


2020. 12. 22.

Multifunkciós gépek érkeztek az inkubátorházba

 


2021. 04. 26. – Sajtóközlemény

Benépesül az Inkubátorház

 

A közelmúltban ünnepélyesen átadták a több mint hatszáz millió forintos beruházásból megvalósult Nagykálló Vállalkozói Inkubátorházat.

Nagykálló határában mindössze néhány hónap alatt valósult meg a modern, a közel 1600 négyzetméteres inkubátorház. Az inkubátorház két összekapcsolt – raktár, műhelyek és iroda – épületrészből áll. A raktár és műhelyek alapterülete: 1287,66 m2, míg az iroda részé: 259,32 m2. Az inkubációs épület alkalmas termelő, kereskedelmi és szolgáltató, illetve logisztikai tevékenységek befogadására egyaránt, s egyúttal a járásban a kis- és nagykereskedelmi központ szerepét is be kívánja tölteni. Az épületben kialakított műhelyek hasznosításából árbevételhez jut az önkormányzat, melyet további beruházások megvalósítására fordíthat majd. Az új létesítménnyel pedig remélhetőleg nőni fog Nagykálló versenyképessége és a térség gazdasági vonzereje.

Horváth Tibor, Nagykálló Város polgármestere a járványhelyzet miatt szűk körben megtartott átadóünnepségen elmondta, hogy ennek a beruházásnak köszönhetően nem csak egy logisztikai raktárból, négy üzemcsarnokból és három irodából álló épületegyüttest kaptak, hanem lehetőséget arra, hogy az önkormányzat saját gazdasági erejét növelje, új bevételekhez jusson.

A projekt keretében a megközelíthetőséget szolgálva az inkubátorházhoz vezető zúzott köves út is aszfaltburkolatot kapott, valamint a műhelyekhez tartozó irodák és a bérirodák bútorozása és informatikai eszközökkel való ellátása is megtörtént. A betelepülő vállalkozások tevékenységeinek segítésére beszerzésre került egy univerzális minirakodógép, targonca és emelőgépek, valamint egy betonelemgyártó gép is. A vagyonvédelemhez kapcsolódóan kamerarendszer és riasztóközpont került kiépítésre.

A betelepült vállalkozások tevékenységének felvirágoztatását marketing tevékenységgel, webshop üzemeltetésével kívánja majd az önkormányzat segíteni.

Az inkubátorházba betelepülő vállalkozásoknak az első és második évben kedvezményt biztosítanak a bérleti díjból és a közös költségből, ezzel is segítve elindulásukat.

A közelmúltban a négy műhelyt és két irodát már sikerült bérbe adni. A betelepülő kisvállalkozók mezőgazdasági termelő, vas- és fémszerkezet-lakatos tevékenységet végeznek, valamint bútor- és épületasztalos üzem kezdi meg működését hamarosan.

 

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY LETÖLTÉSE


Többlettámogatásban részesítették a projektet

 

A Nagykállói Vállalkozói Inkubátorház 2021. tavaszán kezdte meg működését. Az Inkubátorház megvalósítására a TOP-1.1.1-15-SB1-2016-00016 azonosítószámú projekt keretében Nagykálló Város Önkormányzata az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával 661 484 000 forint, 100 %-os, vissza nem térítendő támogatást nyert.
A kivitelezéshez kapcsolódóan a megnövekedett költségekre való tekintettel Nagykálló Város Önkormányzata többlettámogatási igényt nyújtott be, melynek köszönhetően a projekt megvalósítása további támogatásban részesült. A forráskiegészítés pozitív elbírálásának köszönhetően a projekt teljes vissza nem térítendő támogatása 689 424 736 forintra növekedett.

 

 

További információk kérhetők:
Nagykálló Város Önkormányzata

4320 Nagykálló, Kállai Kettős tér 1.
Telefon: +36 42 263 101
www.nagykallo.hu