A haza minden előtt

A 171 évvel ezelőtti események résztvevői előtt tisztelegtek és hajtottak fejet március 15-én városunkban is. Nagykálló ünneplő állampolgárai előtt Juhász Zoltán polgármester tartott beszédet, amelyben arra emlékeztetett, hogy az 1848/49-es forradalom és szabadságharc a magyar történelem talán legfontosabb eseménysorozata volt, hiszen először mutatkozott meg markánsan népünk összetartó ereje, nemzettudata, szabadságszeretete és büszkesége.

 

Nagykállóban, a szeszélyes márciusi időjárás ellenére is, a hagyományos utcai futóversennyel indult a nap a Szabadság téren, amelyen több 100-an indultak, különböző korcsoportokban.

Szintén a Szabadság térre hirdették a szervezők az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett Városi Ünnepséget, amelyet a rossz idő miatt új helyszínen, a Városi Sportcsarnokban tartottak. A lelátó zsúfolásig megtelt ünneplőkkel, ahol Juhász Zoltán, Nagykálló Város polgármestere volt az ünnepség szónoka.

– Az 1848. március 15-én történt események sorsfordítóak voltak hazánk életében. Megalakult az első független és felelős magyar kormány. A márciusi ifjak kihirdették a 12 pontot, békét, szabadságot és egyetértést akartak. Jogokat követeltek és sajtószabadságot, felelős minisztériumot, évenkénti országgyűlést. Törvény előtti egyenlőséget. Bár az első független magyar kormány, Batthyány Lajos miniszterelnökkel és Deák Ferenc, Szemere Bertalan, Esterházy Pál Antal, Kossuth Lajos, Széchenyi István, Eötvös József, Klauzál Gábor, Mészáros Lázár miniszterekkel, mindössze fél évig állt országunk élén, nevükre, tetteikre mindig emlékezni fogunk. Az ő történetüket, az általuk hozott törvényeket, tevékenységüket nemzetünk sikertörténeteként könyvelhetjük el – mondta Juhász Zoltán. – A szabadságharc, ha a hatalmas túlerő leverte is, nem bukott el, mert a 12 pont egyik legfontosabb követelése a jobbágyfelszabadítás érintetlen maradt. Talán ez az egy dolog is megérte a rengeteg áldozatot, mert a szabadság, vagy annak inkább csak a kis része kézzelfogható. De ennek a korszaknak köszönhetjük gyönyörű himnuszunk keletkezését, zászlónk piros-fehér-zöld színeinek hivatalossá válását, illetve azt, hogy országunk fővárosa Pozsony helyett Budapest, hivatalos nyelve pedig a latin helyett a magyar lett. Büszkének kell lennünk tehát erre a napra – tette hozzá az ünnepség szónoka, majd azzal zárta beszédét, hogy a magyar függetlenség és szabadság minden korban minden generáció számára az egyik legfontosabb érték, mert a haza minden előtt!

Az ünnepi gondolatok után a Nagykállói Általános Iskola diákjainak látványos és megható történelmi előadását láthatta a közönség, „Emeld fel fejedet nemzetem!” címmel. A prózai, illetve  zenés-táncos elemekből álló műsort Kissné Nagy Mária, Szerencsiné Major Ágnes és Papp-Földesi Ernőné állította színpadra. A műsor után az ünneplők a Szabadság szoborhoz vonultak, ahol az önkormányzat, az intézmények, az egyházak, a pártok és civil szervezetek képviselői koszorúkat, virágokat helyeztek el.