RUMOBIL partnerségi találkozó Třebíčben

2018. február 22. napján került megrendezésre a Central-Europe (Közép-európai) program keretein belül, a RUMOBIL projekt, sorban következő partnerségi találkozója. A találkozónak Třebíč városa adott otthont Csehországban. Az egynapos találkozó fő témája a hat féléves projekt félidős előrehaladásának kiértékelése volt, mind pénzügyi, mind szakmai szempontból, amely során a beruházási jellegű pilot projektek kiemelt figyelembe kerültek. A találkozón valamennyi projekt partner képviseltette magát. Nagykállót a projekt szakmai és pénzügyi menedzsmentjében részt vevő három fő képviselte.

A német fő partner (Szász-Anhalt tartomány Regionális Fejlesztési és Közlekedési Minisztériuma) ünnepélyes megnyitóját követően a munkacsomagok vezetői beszámoltak a projekt első három félévének történéseiről. Valamennyi partnernek reagálnia kellett az előrehaladási összefoglalókra. Nagykálló küldöttei elmondták, hogy a buszmegálló felújítások design tervezési szakasza lezárult, a tervező a versenyeztetési eljáráshoz készíti a műszaki dokumentumokat. Az eljárás még márciusban megindításra kerül. Az építéseknek legkésőbb 2018 augusztusában el kell készülniük, ekkor várja városunk a partnereket egy tanulmányi út keretében, azok megtekintésére is. A felújítások során 4 pár buszmegálló szépül meg, nemcsak külsőleg. A projekt keretében valós idejű utastájékoztatás is meg létrejön a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat hozzájárulásával a Korányi Gimnázium előtti, a Külvárosi Presszó előtti, a Nagykállóba bevezető úti és az Ipari Parknál található buszmegállópárokban.

Az előadások lezárásául a házigazda partner tartott beszámolót pilot projektjéről. Ezt követően a résztvevők megtekintették a třebíči buszvégállomást és a pályaudvart, majd a pályaudvaron iskolásoknak kialakított várakozó- és tanulószobában rövid előadás során tájékozódhattak a buszvégállomás és a pályaudvar európai uniós támogatásból történő felújításáról.

A találkozón részt vett Winfried Ritt is, aki Bécsből, a Central-Europe program Közös Titkárságáról érkezett. Winfried Ritt különös érdeklődést mutatott a nagykállói buszmegálló felújítások iránt és kizárólag Nagykálló tekintetében lehetőségként említette meg személyes részvételét a buszmegállók megtekintését célzó nagykállói tanulmányi úton is.

A következő partnerségi találkozó 2018 októberében szintén Csehországban lesz, míg a projekt záró konferenciája 2019 tavaszán kerül megrendezésre Varsóban.

V. S.