TÁJÉKOZTATÓ A JÚLIUS 7-ÉN TARTANDÓ MEGISMÉTELT ROMA NEMZETISÉGI VÁLASZTÁS LEBONYOLÍTÁSÁRÓL

Tisztelt Roma Nemzetiségi Választópolgárok!
A Nagykállóban 2024. június 9-én megtartott Roma Nemzetiségi Választás eredményét a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Területi Választási Bizottság a 81/2024. (VI.18) határozatával megsemmisítette, és 2024. július 7-re megismételt választás megtartása került kiírásra.
A megismételt választás lebonyolítására vonatkozóan az alábbi tájékoztatást adom:
1) 2024. július 7-i választáson azok a Roma nemzetiségi választópolgárok vehetnek részt, akik a június 9-i választáson szerepetek a nemzetiségi névjegyzékben. Nemzetiségi névjegyzékbe vételi kérelem nem nyújtható be.

2) Nemzetiségi névjegyzék a jelöltek részére térítéskötelesen igényelhető. Térítési díj a névjegyzéken szereplő választópolgárok száma x 3 forinttal. A névjegyzéket a Helyi Választási Irodánál lehet igényelni.

3) Azon nemzetiségi választópolgárok,akik június 9-én mozgóurnát igényeltek, július 7-én is mozgóurna igénybevételével szavazhatnak, ha annak visszavonását nem kezdeményezik.

4) A július 7-i szavazásra új mozgóurna kérelem is benyújtható, illetve visszavonható 2024. július 5 -én 10 óráig, valamint a szavazás napján 12 óráig kell az adott SZSZB részére a kérelmet eljuttatni.

5) A július 7-i választáson a szavazólapon jelenlegi ismereteink szerint 10 jelölt fog szerepelni a HVB által kisorsolt sorrendben. (Nagy András és Szilágyi Róbert nem fog a szavazólapon szerepelni.)

6) A jelölteknek a július 7-i szavazást megelőző nap 16 óráig van lehetőségük lemondani jelöltségükről.

7) Július 7-én mind a 8 szavazókör működtetésre kerül. Minden roma nemzetiségi választópolgár abban a szavazókörben szavazhat, ahol 2024. június 9-én. A Nemzeti Választási Iroda értesítőt küld választásra jogosult választópolgár részére.

8) A választás napján 5 fős szavazatszámláló bizottság láttja el a szavazókör feladatait. A bizottság tagjait Nagykálló Város Önkormányzat Képviselő- testülete választotta meg. Az SZSZB-be delegált tagok részvételére nincs lehetőség. Az SZSZB tagokon kívül csak a nemzetiségi megfigyelő vehet részt a szavazáson, amennyiben a június 9-i szavazáson is részt vett.

9) A nemzetiségi megfigyelő jelen lehet a szavazatszámláló bizottság munkájánál, ennek keretében:
* figyelemmel kísérheti a szavazatszámláló bizottság munkáját,
* a szavazást, illetve a szavazatszámláló bizottság munkáját tevőlegesen vagy ráutaló magatartással nem befolyásolhatja, és nem zavarhatja,
* a szavazás befejezéséről kiállított jegyzőkönyvben rögzítheti észrevételeit,
* kifogást nyújthat be,
* a szavazás lezárását követően a lezárt urnát aláírhatja,
* a szavazóhelyiségben köteles regisztrációs kártyát viselni.
10) Július 7-én a szavazatszámláló bizottságok feladatai a roma nemzetiségi választás lebonyolítása során megegyeznek a június 9-én végrehajtottakkal. Ennek megfelelően az SZSZB-k csak a választás lebonyolításában működnek közre.

11) A választáson résztvevő polgárok 1 szavazólapot kapnak, amelyen a települési ROMA nemzetiségi önkormányzati képviselőkre lehet szavazni. A szavazólap akkor érvényes, ha legfeljebb 5 jelöltre történik voksolás.

12) A szavazat számlálást, az eredmény megállapítását a Helyi Választási Bizottság hajtja végre.

A ROMA Nemzetiségi választással kapcsolatos bármely kérdésben a Helyi Választási Iroda tagjai közül az alábbi személyekhez fordulhatnak:

Domokos Árpádné HVI vezető 42/263-101 (123 mellék)
Kovácsné dr. Dalanics Beáta HVI munkatárs 42/263-101 (144 mellék)

Nagykálló, 2024. június 28.

 

Domokos Árpádné
HVI vezető

Az alábbi jelöltekre lehet szavazni 2024. július 7. napján a megismételt Települési Roma nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán. Érvényesen szavazni legfeljebb 5 jelöltre lehet!