Májusfa-Majális

Májusfa-Majális

„Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!”

A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma. A májusfák készítése a legények feladata volt. Éjszaka vágták ki az erdőben a fát, és május elsejére virradóra többnyire titokban állították fel a helyi szokásnak megfelelően a lányos házakhoz, illetve a középületek, kocsmák elé a falu májusfáját.
Több éves hagyomány, hogy a városunk központjában, feldíszitjük felállítjuk a város májusfáját, amelyet Pünkösdkor kitáncolunk. Második évben már kicsit más, mint a korábbi években volt.
Köszönhető ez annak, hogy a szépkorú nagykállói lakosokkal elbeszélgetve, kutakodva, -régen hogyan is volt- Nagykállóban. 2023-ban elkészült a MI Májusfánk! Idén is felállítottuk városunk központjában április 30-án. Már több éves hagyomány az is, hogy május 1-jén a Harangodon a Kállai KettősTáncikálló Néptánccsoport, a Kállai Kettős Pöttöm Néptánccsoporttal és a Kállai Kettős táncosok apraja, nagyja, városlakók, nagyszülők szülők, közreműködésével együtt díszitjük fel Harangodon a majálisi májusfát.

A hajnalban frissen kivágott fát az információ épülete előtt díszítettük szép színes szalaggal, a díszítés hangulatát a Bürkös zenekar kiváló muzsikája fokozta, örömtelibbé tette.
Amint minden színes szalag a fára került, apukák, nagyapák, erős férfiak vállukra vették és a dombra felvonultunk vele zenekarral, a táncosokkal, s Harangodra kilátogató kedves emberekkel.
Amint felállították a májusfát a zenekarral együtt a kállai kettős népráncballadából részleteket énekeltünk, majd egy kis kállai táncokkal körbetáncoltuk a májusfát, Márton Attila vezetésével.
A dombról lesétálva a színpad előtt és a színpadon kis tánccal zárták e szép, vidám délelőttöt a Kállai Kettős Pöttöm és a Kállai KettősTáncikálló Néptánccsoport.