image005

Felszentelték a megújult keresztet

A nagykállói görögkatolikus templomban szombat délután végzett parakliszt (májusi ájtatosságot) követően Szocska A. Ábel OSBM apostoli kormányzó vezetésével indult a prosecció a Korányi F. úti temetői kereszt megáldására és felszentelésére.

-Láttam, hogy a kereszt előtt mindig van virág, felgereblyézik, gondozzák a hívek a környezetét, ami azt mutatta, hogy ez egy élő kereszt, élő hittel, szeretettel. Azonban az idő mostanra „elhasználta” a feszületet tartó oszlop nagy részét – mondta Jaczkó György görögkatolikus parókus. – Juhász Zoltán polgármester úrral egyeztetve, javaslatot tettem, hogy az egyházon belül gyűjtésbe kezdünk. A görögkatolikus hívektől, illetve magánadományokból érkezett felajánlásoknak köszönhetően pedig tavaly ősszel elkezdődhettek a felújítási munkálatok.

Jaczkó György elmondta, hogy a rekonstrukció során a régi kereszt alsó, mészhomokkőből épült részét újjáépítették, illetve a lemezre festett Krisztus-alakot kicserélték, míg a korábbi márványból készült keresztet – felújítás után – visszaállították a szakemberek. Az évtizedekkel ezelőtt emelt, mostanra felújított feszület közvetlen környezete is megszépült a munkák során

-Az elmúlt években többször kezdeményezték a hívek a kereszt megújítását, azonban ez különböző okokból nem valósult meg. A nagyállói gyülekezet tagjainak, a városunkba érkezőknek, illetve az áthaladó zarándokoknak is fontos ez a szakrális hely, ezért köszönet a görögkatolikus egyháztagoknak, Jaczkó György parókus úrnak és az önkénteseknek, akik tettek azért, hogy a kereszt és környezete megújulhasson – mondott köszönetet a városlakók nevében Juhász Zoltán, Nagykálló Város polgármestere az emlékhely felszentelése alkalmából.

A városvezető köszöntője után a görögkatolikus hittanos gyermekek műsora következett, ezután Szocska A. Ábel OSBM apostoli kormányzó mondott imát, majd megáldotta és felszentelte a restaurált feszületet.

-A megújult kereszt nemcsak a nagykállóiak büszkesége, hanem minden görögkatolikus és jószándékú keresztényé is, akiknek a kereszt megérinti a lelkét. Hiszen szükségünk van az ilyen jelekre, szükségünk van a keresztre – mondta Szocska A. Ábel apostoli kormányzó, majd Vianney Szent Jánost idézte, aki szerint: „a kereszt, a bölcsesség könyve…” – Én is azt vallom, hogy akik szeretik a keresztet, azok az élet könyvét lapozzák, mert a kereszt mindenkit arra tanít, hogy van értelme, célja az életünknek, s bármilyen sok nehézséggel is kell megküzdenünk, nem a mi erőfeszítéseink, vagy mások támogatása, hanem a kereszten érettünk életét adó Krisztus az, aki a segítségünkre siet. Így válik a kereszt a szenvedés, a szép kereszt az öröm jelévé – mondta az apostoli kormányzó Nagykállóban.