A forradalmárokra, az ’56-os eseményekre emlékeztek

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulójára emlékeztek tegnap délután Nagykállóban is.

 

A Himnusz közös éneklésével kezdődött az ünnepi megemlékezés Nagykállóban, a református templomban, ahová a város, a járási hivatal vezetői, iskolások, tanárok és ünneplő nagykállóiak jöttek el, hogy közösen emlékezzenek a forradalmárokra, az ’56-os eseményekre.

– 62 évvel ezelőtt lelkesítő, tiszteletre méltó történelmi jelentőségű események kezdődtek egy kis ország életében. Politikai meggyőződéstől függetlenül, minden tisztességes, felelősen

gondolkodó magyar úgy érezte, eljött az összefogás ideje: baloldaliak, jobboldaliak, liberálisok egyaránt. A nemzeti önrendelkezés, a függetlenség, a haza polgárainak szabadsága és a demokrácia, egyenlőség és szolidaritás: ezek a nemes törekvések jellemezték 1956-ot. Magyarország megmutatta a világnak, hogy az emberek képesek hallatni a hangjukat, képesek kiállni igazságukért, hitükért, meggyőződésükért, a sztálinista diktatúra ellen egy igazabb szabad Magyarországért – ezekkel a gondolatokkal kezdte az ünnepi megemlékezést a rendezvény szónoka, Juhász Zoltán. Nagykálló Város polgármestere ezt követően szólt az 1956-os események nagykállói hőseiről, azokról, akiket ’57 után a járási pártbizottságon szervezkedéssel, bujtogatással vádoltak a népi demokrácia ellen, a materialista szellemű oktatás helyett.  A jelentések gyűjtése alkalmat adott arra, hogy ártatlan, az eseményektől távollévő embereket is vádoljanak, akik személyes ellenségeskedés miatt kerültek vád alá, akiknek el kellett szenvedniük a bántalmazást, a rendszeres zaklatást, a letartóztatást.

-1956-ban az ország egy emberként lépett fel a több éven át tartó raboskodás után. A szabadság eszménye vezette őket. Ez a fellépés szinte a 1848-as eszmék huszadik századi megvalósulása volt, mindenki együtt küzdött, ameddig lehetett, nem számított, hogy ki katolikus, református, zsidó, vagy milyen nemzetiségű. Ez senkinek nem jutott eszébe – jelentette ki a polgármester, majd így folytatta: „Ma is ezt kéne tennünk, mert egy olyan időszaka ez a magyaroknak, amikor a legnagyobb egyetértésre, a közös helytállásra lenne szükség, politikai hovatartozástól függetlenül, hiszen hazánkat most több ország részéről érik verbális, politikai támadások. Európa olyan kihívással néz farkasszemet, amelyik mindannyiunk életét megváltoztathatja. Az óriási veszély legyőzéséhez a magyarság összefogására van szükség. Szabad és büszke nemzetünk történelmi tanulsága, hogy ha mi össze tudunk kapaszkodni, akkor Európa keresztény kontinens marad, és benne nemzeteink virágozni fognak” – mondta Nagykálló Város polgármestere.

Juhász Zoltán elgondolkodtató szavai után Dévai Nagy Kamilla, Liszt Ferenc-, Bartók Béla- és Kazinczy Ferenc-díjas, Magyarország Érdemes művésze „Népek Krisztusa, Magyarország” című előadását hallhatta a közönség. A műsorban népdalok, megzenésített versek, musicalrészletek hangzottak el a csodálatos hangú, szárnyaló előadótól, amelyet a nagyszámú közönség felállva, vastapssal köszönt meg.

A megemlékezés után a megjelentek a Szabadság kertbe vonultak, ahol koszorúkat, virágokat helyeztek el és mécseseket nyújtottak az 1956-os emlékműnél.