image001_2

Víz világnapja

Víz világnapja óvodásokkal

Ha nincs víz, nincs élet. Az ENSZ ezért 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapja dátumaként, azzal a céllal, hogy az emberek gondolkodásának középpontjába kerüljön ez a természeti kincs.

A Föld népessége egyre gyarapszik, így ennek arányában nő bolygónkon a vízigény is. A jövő generációinak ezért meg kell tanulnia, miért nevezzük kincsnek a tiszta vizet. A nagykállói óvodákban ezért is kiemelten foglalkoznak a környezeti neveléssel, a természet megismerésével. Az óvodapedagógusok igyekeznek a gyermekeket minél közelebb vinni a természethez. Ennek részeként a Földünkhöz kapcsolódó jeles napokról is megemlékeznek, ami nem is történhetett volna másként, csak sok-sok játékkal.

A világnap alkalmából a Brunszvik Teréz Óvodában játékos vetélkedőt szerveztek a gyerekeknek, amellyel természetesen a víz fontosságára hívták fel a kicsik figyelmét. Minden gyerek kapott egy vízcsepp nyakláncot, amely azt jelképezte, hogy ők a vízcseppek. A csoportszobákban elméleti és gyakorlati feladatokat oldottak meg, majd sorversenyen vettek részt. A Szivárvány Tagóvodában pedig kiállítás rendeztek. Itt a gyerekek az óvó nénikkel közösen készítették a tárlat dekorációját: rajzoltak, festettek, növényeket ültettek; hajtogattak halakat, békákat, hajókat. Még egy aprócska tavat is kialakítottak az intézmény aulájában, amelyben bemutatták a vízi élővilágot.