20220604-img_0035

Trianonra emlékeztek

Az I. világháború győztes nagyhatalmai a saját és szövetségeseik érdekeit kiszolgálva, azokat figyelembe véve és szem előtt tartva átszabták a térképet, átrajzolták az országhatárokat.

Új országok keletkeztek, más államok megszűntek, egyes országok elvesztették területük egy részét, míg mások új területekkel és annak kincseivel gazdagodtak.

1920. június 04-én 16:32-kor, a  versailles-i Trianon-palotában írták alá a magyarok képviselői az I. világháborút lezáró békediktátumot, amelynek következtében Magyarország óriási társadalmi, területi, és gazdasági veszteségeket szenvedett. A szerződés értelmében Magyarország területe a korábbi 282 000 négyzetkilométerről 93 000 négyzetkilométerre csökkent. A 21 millióból 7,6 millió lakos maradt a trianoni határokon belül és mintegy 3,3 millió magyar rekedt kívül az új magyar állam határain.

Hazánkban minden év június 4-én erre a csonkításra emlékezünk, valamint 2010-től ez a nap a Nemzeti Összetartozás napja, mellyel „…az Országgyűlés megerősíti Magyarország elkötelezettségét a magyar nemzet tagjainak és közösségeinek egymással való kapcsolatuk fenntartására és ápolására”. Így volt ez idén is városunkban, csak az esős időjárási viszonyok miatt ezúttal a Nagykállói Polgármesteri Hivatalának házasságkötőterme volt a helyszín.

A megemlékezésen Fehérné Somogyi Tünde az MszC Budai Nagy Antal Technikum és Szakgimnázium oktatójának beszédét, valamint Berecz Anna az iskola 10.D osztályos tanulójának előadásában Juhász Gyula Trianon című versének emlékeztető gondolatait és érzéseit, majd a Városi Daloskör előadását hallgathatták meg a jelenlévők.

A rendezvény zárásaként a résztvevők a Szabadság téren lévő Trianoni emlékoszlopnál helyezték el az emlékezés koszorúit.

 

A megemlékezésről készült részletes beszámolónkat a Krónika7 következő adásában tekinthetik meg.