image005

Szépkorú köszöntése Nagykállóban

A szépkorú városlakó köszöntésére érkezők alig akartak hinni a szemüknek, mert egy fitt, fiatalos hölgy várta és invitálta be őket, miközben mosolyogva mondta: ő az, akit keresnek.

A látszatra 90 évesnek semmiképpen nem mondható Margit néni szeméből olyan életkedv, tettvágy és szeretet sugárzott, hogy a vendégek csak álmélkodtak.

Tasnádi Mihálynét Oroszné dr. Nagy Matild alpolgármester asszony virágcsokorral és a miniszterelnök által küldött oklevéllel köszöntötte fel a jeles napon. A szépkorú hölgy Herczku Margit néven látta meg a napvilágot 1927. április 4-én egy kilencgyermekes ófehértói családban, majd Nagykállóba költöztek. Itt ismerkedett meg későbbi férjével, akivel 23 évig éltek házasságban. Három gyermekük – két lányuk és egy fiuk – született, de férjét fiatalon elvesztette. Második férje dunántúli volt, így Pápára költözött, s ott él több mint két évtizedig, majd évekkel ezelőtt ismét visszaköltözött Nagykállóba. Az életvidám hölgyet gyermekei 6 unokával és 10 dédunokával ajándékozták meg.

Margit néni aktív éveiben a nagykállói cipőgyárban, Pápán pedig a húsüzemben dolgozott. Mint mondja, korábban sem volt beteges, de szerinte nagyon fontos, hogy az ember sokat mozogjon, dolgozzon, mert a „munka bizony nem árt!”

-De bizonyára a szüleimtől jó géneket örököltem, illetve a családtagjaimmal töltött idő is fiatalít – felelte a hosszú élet titkát firtató kérdésre. Tasnádi Mihályné napjait ma is tevékenyen tölti, a háztartásban amiben csak tud, besegí, de egy tavalyi műtéte óta még inkább óvják. – Én minden idős embernek azt a megbecsülést, szeretetet kívánom, amit én kapok a családtagjaimtól – tette hozzá nagy szeretettel, miközben boldogan mesélt az életéről, családtagjáról.

Margit nénit gyermekei, unokái és dédunokái, összesen huszonkét családtagja, rokona köszöntötte a napokban a szép ünnep alkalmából, de mint mondja, még nem volt ott mindenki, a távolabb élők közül.

Isten éltesse a szépkorú városlakót!