image014

Saját gyártás

A város útjaihoz a térköveket saját üzemben és berendezéssel állítja elő Nagykálló önkormányzata. A közmunkaprogramban részt vevő munkatársak már évek óta készítenek nagy szilárdságú, fagyálló, méretpontos elemeket, amelyeket aztán a város különböző pontjain épülő gyalogutak,közterek, járdák, parkolók kiépítésekor használnak fel.

A térkő tulajdonságainak köszönhetően télen-nyáron flexibilis. Évtizedeken át kifogástalan marad, sem fagyásra, sem nagyobb erő hatására nem reped vagy sérül meg, kopásállósága kimagasló. A betonjárdával ellentétben a térkő nagyobb hőmérséklet-ingadozásra sem repedezik be, töredezik meg vagy porlad el. Jó a vízelvezetése, a hézagjai könnyen elnyelik az esővizet.

-Az idei évben készített térkőburkolat mennyiség elsősorban a Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola, Gimnázium melletti és az MSZC Budai Nagy Antal Szakgimnázium tornaterme előtti üres területre kerül, ahol sétautakat és parkolót szeretnénk kialakítani. Ez a tér már eddig is ezt a funkciót töltötte be, de főleg esőzések után elég mostoha körülmények között lehetett itt megállni– mondta Horváth Tibor, Nagykálló polgármestere, aki hozzátette: terveik között szerepel, hogy a jövőben egy új gyártóberendezéssel még nagyobb mennyiségben és jó minőségben készüljön térkő Nagykállóban.