image001_1

Ratkó Monográfia

Közelkép Ratkó Józsefről

 

A Magyar Művészeti Akadémia Közelkép írókról című sorozatának 2016-ban megjelent, soron következő kötetében Ratkó József, József Attila-díjas költő életművét mutatták be a közelmúltban Nagykállóban, a költőről elnevezett városi könyvtárban. Az eseményen Jánosi Zoltán József Attila-díjas irodalomtörténésszel, a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalmi Kollégiumának elnökével, a könyv szerzőjével Babosi László beszélgetett.

„A legnagyobb rang, ha az ember kitüntetésként a szívét viseli.” Ezzel a Ratkó József-idézettel köszöntötte a nagykállói könyvtárban összegyűlt érdeklődőket Jánosi Zoltán. A beszélgetés előtt Babosi László ismertette a közönségnek a szerző munkásságát. Kérdésére Jánosi Zoltán többek között azt is elmesélte, hogyan ismerkedett meg Ratkó József költészetével.

A monográfia hosszú évek munkájának eredményeképpen jöhetett létre. Jánosi Zoltán már korábban is írt Ratkó Józsefről: ő a szerzője a Leszek haláltól ronthatatlan című, 2010-es megjelenésű kötetnek, amely egy olvasókönyv a költő életművének megértéséhez. Ez a könyv azzal a céllal készült, hogy a fiatalokhoz közérthetően közelebb hozza Ratkó József költészetét. A 2016-os monográfia hiánypótló alkotásként került nyomtatásba – a Közelkép írókról című sorozat kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy a magyar irodalom olyan alakjait állítsa középpontba, akikről még nem jelent meg monográfia.

– Úgy gondolom, hogy nagyon sokat köszönhetek Ratkónak, emberként is – mondta Jánosi Zoltán a könyvbemutatón. – Azt a fajta dacot, amivel a sors elé kell állni, és nem szabad hagyni magunkat, és nem szabad némának lenni bizonyos jelenségekben, hanem ki kell mondanunk az igazságot.