image034

Önállóan beavatkozó tűzoltó egység lett a nagykállói

Új időszak kezdődött a Nagykállói Önkéntes Tűzoltó Egyesület működésében: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében negyedikként önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltósággá váltak.

 

A Nagykállói Önkéntes Tűzoltó Egyesület (ÖTE) tagjai éves szinten közel száz káresemény helyszínén – tűzeseteknél és baleseteknél – mentenek Nagykállóban és a környező településeken. Az elmúlt években eszközfejlesztésre, működési költségek fedezésére, illetve képzésekre – a Nagykálló Város Önkormányzatától kapott juttatás mellett – több alkalommal nyertek pályázati támogatást. Tavaly ősszel egy újabb adománnyal gazdagodott az egyesület, mikor egy felújított tűzoltó fecskendőt állítottak rendszerbe. A mai naptól újabb jelentős esemény történt az egyesület életében: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a negyedik önálló beavatkozói jogosultságot szerző önkéntes tűzoltó egyesületként működhetnek ezentúl.

-A tűzvédelmi törvény négy éve hatályba lépett módosításával lehetőség nyílt arra, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek, amennyiben az ehhez szükséges szigorú feltételeknek megfelelnek, önállóan beavatkozhatnak. 2017. április 4-től az egyesület Nagykálló Város területén a vállalt készenléti időszakban önállóan is beavatkozhat olyan káreseteknél, amelyek felszámolásához hivatásos tűzoltó egységek nem szükségesek. Az országban mindösszesen 42 hasonló egyesület működik a 600-ból – jelentette ki dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornokot, a BM OKF országos tűzoltósági főfelügyelője a nagykállói tűzoltók beiktatási ünnepségén. – Az ÖTE tagjai eddig tájékoztató SMS értesítést kaptak a településükön, vagy annak környékén történt káreseményről, s ha éppen elegendően voltak, akkor elindultak és támogatták a kiérkező hivatásos állományt. Mostantól riasztást kapnak, a megyei műveletirányítást pedig arról tájékoztatják, hogy önállóan feltudják-e számolni, vagy egy nagyobb káresetnél – a hivatásos állományhoz hasonlóan – további egységeket, különleges eszközöket kérnek a helyszínre – tájékoztatott a tűzoltó dandártábornok, aki kérdésünkre elmondta, hogy egyelőre Nagykálló Város közigazgatási területén avatkozhatnak be önállóan a helyi ÖTE tagjai, azonban ez a jövőben kiterjeszthető a környező településekre is. Dr. Bérczi László hozzátette, hogy a nagykállói egyesület tagjai a feladat ellátásához megfelelő képesítéssel, eszközökkel rendelkeznek, illetve folyamatos készenlétet kell biztosítaniuk. Mivel ez átvállalt feladat, ezért minden hónapban 100 ezer forint támogatást kapnak, amit a készenléti eszközöknek, felszereléseknek a karbantartására és felülvizsgálatára fordíthatják.

-A mai napon a nagykállói városlakók, az óvodások, az iskolások, valamint az országos és megyei katasztrófavédelmi tisztségviselők előtt örülhettük a nagykállói emberek sikerének. Ez egy nagy felelőséggel járó szakmai elismerés számukra – mondta Juhász Zoltán, Nagykálló Város polgármestere a beiktatási ünnepségen. – Városvezetőként személy szerint is büszke vagyok, hogy egy olyan csapat tagjainak gratulálhattam, akik az élet különböző területein is helyt állnak. A munkájuk, a családjuk mellett szabadidejüket arra áldozzák, hogy a nagykállói emberekért tegyenek, ha szükség van rá, védjék testi épségüket, anyagi javaikat – tette hozzá Juhász Zoltán.

Ezt követően dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok az önálló beavatkozásra jogosító dokumentumot, Varga Béla tűzoltó ezredes pedig az erre vonatkozó parancsot adta át Kovács Róbert tűzoltó törzsőrmesternek, a Nagykállói Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának. Az átadást követően Jaczkó György görögkatolikus parókus megszentelte és megáldotta az egyesület tagjait, illetve gépjárműveit. A nagykállói eseményen a Kállai Kettős Néptáncegyüttes gyermek és ifjúsági csoportjának műsorát is megtekinthették.