image11

Nagykálló értékei

Nagykálló természeti, építészeti és kulturális értékekben egyaránt bővelkedik. A 2015-ben létrejött Települési Értéktári Bizottság, a lakosságtól beérkezett javaslatok alapján, már több mint 20 helyi nevezetességről, kiemelkedő személyiség munkásságáról döntött úgy, hogy városunkban egyedülálló, megőrzendő helyi „kincs”.

Települési értékeink közé került többek között: a Kállai Kettős zenéje és koreográfiája, Ámos Imre és Korányi Frigyes munkássága, s nagykállói templomok, az Ínségdomb és – az országban egyedülálló – Téka Népművészeti Tábornak immár 33. esztendeje helyet biztosító harangodi táj is.

Külön öröm a nagykállói emberek számára, hogy települési értékeink közül kilencet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár is érdemesnek tartott arra, hogy nem csak városunk, de megyénk büszkesége is legyen. A közelmúltban tartott megyei értéktári gyűlésen döntöttek arról, hogy a Harangod, mint jellegzetes nyírségi táj, a református műemléktemplom, a Rákóczi-torony, az egykori megyeháza, a volt járásbíróság épülete, valamint Taub Eizik Izsák, a csodarabbi sírhelye, a régi zsidó temető, mint épített környezeti érték kimagasló helyet képvisel megyénkben. Emellett kulturális helyi értékeink közül a Megyei Értéktárba került a Kállai Kettős zenéje és koreográfiája, Simonyi József, Nagykálló szülöttjének emlékezete és Ratkó József irodalmi és közéleti munkássága is.