Humán szolgáltatások fejlesztése Nagykállóban és térségében

infoblokk

Nagykálló Város Önkormányzata konzorciumi partnereivel támogatást nyert „Humán szolgáltatások fejlesztése Nagykállóban és térségében” címmel. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00041 számú, 493.709.157 Ft támogatási összegű projekt célja a humán közszolgáltatások terén jelentkező szakemberhiány enyhítését szolgáló ösztönző programok megvalósítása; a hátrányos helyzetű csoportok foglalkoztathatóságra való felkészítésének, munkaerő-piaci eszközökben való részesedésének és munkaerő-piacon való megjelenésének elősegítése; a helyi kisközösségek társadalom-szervező szerepének megerősítése; a vidék megtartó képességének erősítése, valamint az ezzel kapcsolatos disszemináció támogatása; a kultúrák közötti párbeszéd erősítése.

 

A konzorciumot magában foglaló 7 településen – Nagykálló, Biri, Bököny, Geszteréd, Kisléta, Vállaj, Fábiánháza – a következő 24 hónap során a humán közszolgáltatások terén jelentkező szakemberhiány enyhítésére szakmai workshopok, állásbörzék kerülnek megrendezésre. A lakosság foglalkoztathatóságát munkaerő-piaci esélyeket javító képzések, kompetenciafejlesztés, mentorálás, szemléletformálás segíti. A helyi kisközösségek szerepét generációs programokkal, családi napokkal, sport – rendezvényekkel, ifjúsági klubok létrehozásával kívánja támogatni a projekt. Nagy hangsúly helyeződik a vidék megtartó képességének erősítésére, ennek érdekében munkaszocializációs tréningek, képzések kerülnek megszervezésre. A projekt erősíteni kívánja a kultúrák közötti párbeszédet, melynek érdekében tartalmas kulturális programok, zenei rendezvények, egészségnapok kerülnek megrendezésre.

A program tervezett fizikai befejezése 2020. március 31.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.


2018. június 25.

A hatodik sörfesztivált tartották Nagykállóban

A VI. Nagykállói Sörfesztiválon a látogatók a korábbi évekhez hasonlóan különleges kézműves söröket kóstolhattak, miközben a zenei előadók koncertekkel szórakoztatták a közönséget.

 

Az évszakhoz képest jóval hidegebb volt, zivatarok, tornádó szántotta a vidéket június 22-23-án, a VI. Nagykállói Sörfesztivál idején. Szerencsére a szokatlanul hűvös idő sem szegte azok kedvét, akik szeretik a jó zenéket és a különleges kézműves söröket, és eljöttek a rendezvényre, ahol idén is a budapesti ÉLESZTŐ Sörműhelynek köszönhetően a kis hazai sörfőzdék nagy márkáit kóstolhatták meg a látogatók.

– A sörfesztivált 2013-ban szerveztük meg először azzal a céllal, hogy egy olyan rendezvényt kínáljunk a településen és a környéken élőknek, amely felhőtlen kikapcsolódással szolgál és a térségben egyedülállóan, kizárólag kézműves söröket kóstolhatnak a folyékony kenyér kedvelői – mondta Sveda Anita, a rendezvényt szervező Nagykállói Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. – Nagykállóban idén is a legjobb hazai főzdék, illetve egy Csehországban készült magyar brand (a Hekkelberg) kézműves sörkülönlegességét kóstolhatták meg a látogatók. A téren és a sörsátor alatt folyó beszélgetések, illetve a finom habzó italok mellé a rendezvény zenei színpadán elsőként a Fortissimo zenekar szolgáltatott jó muzsikát, akik pop, funky és jazz slágereket adtak elő, majd a hamisítatlan rockabilly műfaj hazai követői, a Mystery Gang tagjai csaptak a húrok közé.

A kézműves sörfőzdék kínálata idén is népszerűnek bizonyult Nagykállóban, mert a folyékony kenyér szerelmesei – a hűvös idő ellenére, vagy éppen amiatt – több hordónyi sört fogyasztottak el a kétnapos rendezvényen. A fesztivál második napján a Cimbaliband ugyan el tudta kezdeni a koncertet, de egy újabb felhőszakadás félbeszakította azt. A közönség ennek ellenére is kitartó volt, a Kállai Kettős téren felállított sörsátor alatt várta, míg az eső alábbhagyott és az együttes folytatta a koncertet. Majd a felhők elvonultak és este az AB/CD zenekar adott remek koncertet városunkban.

A VI. Nagykállói Sörfesztivál az EFOP-1.5.3-16-2017-00041 azonosító számú „Humán szolgáltatások fejlesztése Nagykállóban és térségében” című pályázat keretében valósult meg.


2018. június 5.

Családi napot tartottak

Jó hangulatban telt az Akácos úti Közösségi Házban tartott családi nap június 2-án.

Az eseményen közel száz gyerek és felnőtt vett részt, akiket kézműves foglalkozásokkal, ügyességi versenyekkel, közösségi játékokkal és aszfaltrajz versennyel vártak a szervezők. A programot az EFOP-1.5.3-16–2017-00041 „Humán szolgáltatások fejlesztése Nagykállóban és térségében” című projekt keretében rendezték meg.

– A családi napon különböző versenyszámokban mérték össze erejüket a résztvevők, például meghirdettük az „Erős család” nevű vetélkedőt, amelyen vicces feladatokat hajtottak végre a játékra nevező családok – mondta Deák Gabriella, a Közösségi Ház vezetője. – A gyerekek sorversenyén előbb a szülők szurkolhattak csemetéik csapatának, majd a gyerekek szüleiknek. Öröm volt látni, ahogyan a szülők is átadták magukat a játéknak és szívvel-lélekkel küzdöttek a „Legerősebb család” cím elnyeréséért. A férfiak feladatai között szerepelt petrencerúdtartás, farönkforgatás, autógumi dobás, míg a nők gumicsizmát hajítottak, 10-10 kg-os bevásárlótáskát cipeltek, sok egyéb érdekes, mókás feladat mellett. A legmulatságosabb a „részeg férj hazavezénylése” nevű feladat volt, melyben a férfiakat, bekötött szemmel, akadályok között úgy irányították a feleségek, hogy közben humoros mondásokkal kellett őket illetni, ízléstelen szavak nélkül. A leggazdagabb szókincsű asszony különdíjban részesült. Mindeközben Szilágyi János főzte a jól megérdemelt babgulyást, melyet együtt fogyasztottak el a résztvevők az eredményhirdetésre várva.


2018. szeptember 3.

 

Egész nyáron ingyenes volt az úszásoktatás Nagykállóban

Az elmúlt évekhez hasonlóan a nyári szezonban úszótanfolyammal várták az érdeklődőket Nagykállóban. A kéthetes turnusokban tartott oktatáson csoportonként körülbelül húsz fővel vehettek részt gyerekek és felnőttek, kezdő és haladó szinten, a Nap Strandon szervezett ingyenes úszótanfolyamokon. Az oktatás ideje alatt a résztvevők a vízhez szoktatás és a mellúszás alapjait sajátították el: előbb a gyógy- és gyermekmedencében, majd a mélyvízben erősítettet.

Az oktatáson a városlakók ingyen vehettek részt, Nagykálló Város Önkormányzata ugyanis a „Humán szolgáltatások fejlesztése Nagykállóban és térségében” című EFOP-1.5.3-16-2017-00041 azonosítószámú Európai Uniós projektnek köszönhetően az idei évben térítésmentesen biztosította ezt a lehetőséget minden korosztály számára.

– A pályázat elnyerésekor célul tűztünk, hogy a támogatásból elsősorban olyan programokat szervezzük, valósítsunk meg, amelyek által jobb minőségű szolgáltatásokhoz juthatnak a városlakók – mondta Juhász Zoltán polgármester. –  Nagy öröm számomra, hogy a nagykállói gyerekeknek és felnőtteknek – többek között – ingyenek úszásoktatást is tudtunk biztosítani. A tanfolyam nagy népszerűségnek örvendett, elsősorban a gyerekek körében. A szülők szeretnék, hogy gyermekeik már óvodás korban hozzászokjanak a vízhez, megszeressék az úszást, magabiztosan mozogjanak a természetes vízben és az uszodában egyaránt. Az úszás ugyanis segít a helyes testtartás kialakításában és az izomzat arányos fejlődésében, valamint az egészséges életmódra nevelésben is. A nyár folyamán több mint 150-en vettek részt a különböző korosztályokból a tanfolyamokon. Nagyon fontosnak tartom azt is, hogy a nagykállói strandot ilyen célra is hasznosítani tudtuk, hiszen a tanfolyamoknak köszönhetően a kihasználtsága is javult.

Nagykálló Város polgármestere emellett egy további jó hírrel is szolgált a strand, a fürdőzés kedvelőiek: „azok, akik egyéb elfoglaltságuk miatt nem tudtak részt venni az idei évben szervezett ingyenes úszótanfolyamokon, vagy tovább szeretnék tökéletesíteni megszerzett tudásukat, azoknak jövő évben is térítésmentesen tudjuk biztosítani ezt a lehetőséget a Nap Strandon” – tette hozzá Juhász Zoltán.

A tanfolyamokon a délelőtti órákban a gyerekek, esténként pedig a felnőttek vehették birtokba a medencéket. Az oktatók a kicsiket és a nagyokat is saját tanulási sebességüknek megfelelően tanították, hiszen fontosnak tartották, hogy a vízben teljes biztonságérzetük legyen. Ennek érdekében nem a medence széléről, hanem bent a vízben segítették az úszótanfolyamok résztvevőit.


2018-08-16

Idén is 24 órán át szelték a habot

Hatodik alkalommal rendezték meg a 24 órás úszóversenyt a Nap Strandon. A megmérettetés több mint 150 úszó részvételével zajlott.

Ez az az úszóverseny, ahol nem a győzelem a fontos, hanem az, hogy minél többen, minél nagyobb távot tudjanak egymást követve, egyéniben teljesíteni. Erről szólt a 24 órás úszóverseny a nagykállói Nap Strandon, amelyet idén már hatodik alkalommal szerveztek meg. Azzal a céllal, hogy 24 órán keresztül mindig legyenek olyan vállalkozó szellemű versenyzők a medencében, akik a saját maguknak kitűzött távot teljesítik. Az úszóverseny megnyitóján Juhász Zoltán, Nagykálló Város polgármestere köszöntötte a versenyzőket és az érdeklődőket, s kitartásra bíztatta annak résztvevőit. Augusztus 11-én a délelőtti órákban csobbantak az első úszók a strandfürdő úszómedencéjébe, a nap folyamán pedig több mint 150-en csatlakoztak a nem mindennapi sporteseményhez, amelynek minden mozzanatáról a helyszínre kitelepült nyíregyházi Best Fm rádió tudósította a hallgatókat megyeszerte.

Mint ahogyan a korábbi években, úgy idén is a verseny eredményhirdetésére a VI. Nagykállói Lecsófesztiválon (2018. szeptember 1.) kerül majd sor, ahol több kategóriában díjazzák a legjobb, a leggyorsabb és a leghosszabb távot teljesítő úszókat. A versenyeredményeket a következő napokban a www.nagykallo.hu oldalon láthatják majd az érdeklődők.

A 24 órás úszóverseny a „Humán szolgáltatások fejlesztése Nagykállóban és térségében” című EFOP-1.5.3-16-2017-00041 azonosítószámú Európai Uniós pályázat keretein belül valósult meg a Nap Strandon augusztus 11-12-én.


2018. október 10.

Bringás napok Nagykállóban

Bringás napokat tartottak a közelmúltban Nagykállóban, amelynek során a két keréken
érkezőket megjutalmazták.
Az EFOP-1.5.3-16-2017-00041 azonosítószámú „Humán szolgáltatások fejlesztése
Nagykállóban és térségében” című pályázat keretében a vállalkozó szellemű kerékpárosok
egy négy napos programsorozaton vehettek részt, melynek során különböző helyszíneken
bicikli tartozékokat gyűjthettek be.
Október másodikán csengőt, majd október 5-én egy finom reggelit kaptak, október első
hétvégéjén, szombaton lámpát, vasárnap pedig prizmát vihettek haza a két keréken érkezők.
Fiatalok, idősek, családok és baráti társaságok egyaránt részt vettek a rendezvényen.
A programsorozat célja elsősorban a környezettudatosság népszerűsítése volt. Mindannyian
tudjuk: a kerékpáros közlekedés előnye, hogy környezetbarát, használata nem jár károsanyag-
kibocsátással. A kerékpározás emellett javítja az egészségi állapotunkat, kiváló testedzéshez,
az állóképesség növeléséhez és a feszültség oldásához.
Azok a jelentkezők, akik mind a négy napon jelen voltak, részt vettek egy sorsoláson,
melynek fődíja egy vadonatúj kerékpár volt. A sorsolás nyertese Tóth Györgyné lett.


2019. január 28.

Érintésművészet Nagykállóban

A Pindur Palota Egyesület Nagykálló Város Önkormányzatával közösen, az EFOP-1.5.3-16-2017-00041 kódszámú „Humán szolgáltatások fejlesztése Nagykállóban és térségében” című pályázat keretein belül valósítja meg a babamasszázs oktatást csecsemőkorú gyerekek és szüleik részére.

A csecsemők egészéges testi, lelki és szociális fejlődéséhez elengedhetetlen az érintés, a simogatás, a testközelség biztosítása az édesanya részéről.

A babamasszázs több ezer éves múltra visszatekintő, a világ számos országában meglévő, hagyományokra épülő, szeretetteljes érintés. Egyes kultúrákban –például Afrikában, Indiában és a Távol-Keleten – a gyerekek napi gondozásának részét képezi. A masszázs jótékony hatással van a babákra: segíti az anyatejes táplálást, segít az elalvásban, javítja az alvás minőségét, serkenti a bélműködést, megszűntetheti a hasfájást, fejleszti az érzékszerveket, emellett erősíti az immunrendszert, növeli a baba ellenállóképességét a betegségekkel szemben, átsegít a fogzási nehézségeken, nyugtató, lazító hatású, elősegíti a mozgásfejlődést, az éntudat kialakulását, illetve erősíti az anya-gyerek kötődést.

Nagykállóban a babamasszázs oktatás 5 alkalommal történik, 5 fős (anya-gyerek) csoportban, hétfői napokon 9.30 és 10.30 óra között, a Híd Közösségi Házban (Nagykálló, Jókai M. út 34.).

Minden foglalkozás során új testrész masszírozását sajátítják el az édesanyák, családtagok. Az utolsó alkalommal képessé válnak a csecsemő teljes testének masszírozására. Az indiai-, a svédmasszázs, a reflexológia és a jóga elemeit kombinálva épül fel a teljes mozdulatsor. Mindezek mellett nyugtató technikákat, mozgáskoordinációs gyakorlatokat, illetve hasfájás-masszázst is elsajátíthatnak a résztvevők. Minden alkalom kellemes, meghitt, nyugodt légkörben zajlik.

Szeretettel várjuk foglalkozásainkra az érdeklődőket. Az anyukák nyitottak az újra, a gyereküknek a lehető legjobbat szeretnék nyújtani, ennek egyik formája a masszázs. A picik nagyon élvezik, gőgicsélnek közben, mosolyognak, boldogok, kiegyensúlyozottak. A babamasszázsnak életkori korlátai nincsenek, nagyobb gyerekeken is bátran végezhetők a gyakorlatok, illetve idősebb korban is jótékony hatással bír.


2019. június 25.

Fesztivál volt

 

Ragyogó időjárás, jó zenék, finom ételek és remek kézműves sörök. Ennyi lehetne az összegzése az idei, a sorban hetedik Nagykállói Sörfesztiválnak, amelyet június 23-án tartottak a Kállai Kettős téren több ezer ember részvételével.

Nagykálló nyárindító programján ezúttal is a hazai főzdék különlegességei közül: világos, búza, barna és a magasabb komlótartalmú IPA sört mérték a műanyag poharakba. Idén, a fesztivállátogatók kérésének eleget téve, a kézműves sörök mellett nagyüzemi gyártásban készült habzó italt is kínáltak az árusok.  A folyékony kenyér szerelmesei több tucat hordónyi sört fogyasztottak el a rendezvényen. A sörsátor mellett ínycsiklandó ételeket is kínáltak, egyebek mellett a népszerű kürtős kalács, jégkása, illetve lángos, vattacukor kombó is kapható volt.  A szervezők emellett játékbazárral és vidámparkkal is várták a felnőtteket „kísérő” gyerekeket. Az eseményre meghívást kapott testvérvárosunk, Metzingen 32 tagú delegációja is, akik nem jöttek üres kézzel. A fesztiválra 40 rekesz kézműves sörrel érkeztek, amelyet jótékony célra fordítottak, a befolyt összeget pedig a Nagykállói Beteg Gyermekekért Alapítvány javára ajánlották fel.

A sörfesztivál zenei színpadán ezúttal három közönségkedvenc előadó – Vastag Tamás, Tolvai Renáta és Kasza Tibor – is fellépet. Elsőként Vastag Tamás próbálta felpörgetni a hangulatot. Ennek érdekében, a napsütés elől a rendezvénysátorban helyet foglaló közönség soraiban énekelt, sőt, asztalra is pattant. Őt Tolvai Renáta követte, aki inkább csak helyben tartotta műsorával a rendezvény résztvevőit, nem úgy mint Kasza Tibi és zenekara, akik fergeteges hangulatot teremtettek a több mint ezer fős tömeg élén Nagykállóban a hetedik sörfesztiválon.

A rendezvényre meghívást kapott testvérvárosunk, Metzingen 32 tagú delegációja is, akik nem jöttek üres kézzel. A fesztiválra 40 rekesz kézműves sörrel érkeztek, amelyet jótékony célra fordítottak.

-A korábbi éveken sokszor hallottam a nagykállói sörfesztiválról, ezért döntöttünk úgy a Nagykálló-Metzingen Baráti Kör tagjaival, hogy elfogadjuk a meghívást, ami azért is különleges számomra, mert eddig még soha nem „árultam” ilyen sok sört – mondta Eckart Ruopp, a metzingeni baráti kör elnöke. – Nagyon jól érezzük magunkat Nagykállóban a vendéglátóink erről minden esetben gondoskodnak. A partnerkapcsolat legelejétől a baráti kör tagja vagyok, Nagykálló tiszteletbeli polgára – tette hozzá.

A metzingeni testvérvárosból érkezett sört tehát a fesztivál közönsége fogyasztotta el és becsületkasszába ajánlották fel annak árát. Az így befolyt összeget pedig a Nagykállói Beteg Gyermekekért Alapítványnak adományozták. A fesztiválozók 323 ezer forintot gyűjtöttek, amely összeget a metzingeni baráti kör további 500 euróval egészített, s adott át az alapítvány kuratóriumi elnökének, Juhász Jánosnak.

A VII. Nagykállói Sörfesztivál az EFOP-1.5.3-16-2017-00041 azonosító számú „Humán szolgáltatások fejlesztése Nagykállóban és térségében” című pályázat keretében valósult meg.


2019. július 21.

Családi napot tartottak

Mint minden évben, így idén is megtartották soron következő családi napjukat az Akácos úti Közösségi Ház dolgozói. A jó hangulatú összejövetelen közel százan vettek részt.
-Szerencsére van néhány lelkes önkéntes segítőnk, akik minden rendezvényünkön megtisztelnek
jelenlétükkel, segítik a munkánkat és ajándékokat hoznak a családoknak – kezdte beszámolóját Deák
Gabriella, a Közösségi Ház vezetője.

– Vendégünk volt Pancsi bohóc és segítője, akik meseszerű arcokat festettek és csillámtetkókat készítettek a gyerekeknek, majd programjukat lufihajtogatással zárták. A lurkók nagyon élvezték, egymást váltva foglaltak helyet a sminkaszalnál. Eközben a kisebb gyerekeknek aszfaltrajzversenyt rendeztünk. A színes műveket a bíráló bizottság ajándékokkal, különdíjakkal jutalmazta.
A nagyobbaknak Vári Zsolt festőművész tartott kézműves foglalkozást, bevezette őket a festészet alapjainak rejtelmeibe. Csodálatos művek születtek, melyek szintén díjakat érdemeltek.
Családi sportvetélkedőnk a hőség ellenére jól sikerült. Kikötés volt, hogy minden csapatban legyen legalább egy felnőtt, hiszen a cél az volt, hogy szülő és gyermek együtt sportoljon, játsszon. A feladatokat úgy állítottuk össze, hogy kicsik, nagyok egyaránt, minden nehézség nélkül végre tudják hajtani azokat.
Fontos momentum volt, hogy mennyire tudnak összhangban, egymásra utalva dolgozni a csapat tagjai. Az ötletes, vicces ügyességi feladatokat jó hangulatban, hangos zsivajjal, nevetéssel hajtották végre a versenyzők. Az első három helyezettet ajándékcsomaggal jutalmaztuk, de a többiek sem tértek haza üres kézzel – tette hozzá Deák Gabriella.
Az eseményt az EFOP-1.5.3-16–2017-00041 „Humán szolgáltatások fejlesztése Nagykállóban és térségében” című projekt keretében rendezték meg.


2019. augusztus 31.

Családi nap a közösségépítés jegyében

Nagykálló Város Önkormányzata szervezésében a nyár utolsó napján, a városi strandon került megrendezésre a változatos, vidám programokkal tarkított Családi Nap, az EFOP-1.5.3-16-2017-00041 kódszámú „Humán szolgáltatások fejlesztése Nagykállóban és térségében” című pályázat keretében. A rendezvény szempontjából, a projekt célja a közösségformálás, s a helyi kisközösségek társadalom-szervező szerepének megerősítése volt, melyet többek között generációs, valamint
egészségfejlesztést és testmozgást célzó programokkal valósítottak meg a szervezők.
A nagykállói családok augusztus 31-én megtöltötték a város közkedvelt szabadtéri helyszínét a Nap Strandot, ahol minden korosztály talált magának kedvére való programot az egész napos eseménye így például, a gyermekeket kézműves és öko-kézműves foglalkozásokkal, valamint ügyességi játékokkal várták, a szülők és az idősebb generáció tagjai számára pedig általános állapotfelméréssel készültek a szervezők.
Az újrahasznosítás, a környezettudatosság szempontja mellett, a különböző jellegű foglalkozások pedagógiai tartalmára is igyekeztek figyelni, s a Montessori-módszerek alkalmazásával, a szem-kéz koordináció, a finommotorika (kézügyesség) fejlesztését tűzték ki célul. A kézműves foglalkozások széles skáláján felül, a logikát, koncentrációt fejlesztő játékok, valamint az
ügyességi játékok is helyet kaptak a repertoárban. Mindezeknek megfelelően az érdeklődő gyermekek többek között uzsonnás kendőt készíthettek, köveket festhettek, háztartási papírhulladékokból kreált játékokkal tehették próbára logikai és koncentrációkészségüket, az újrahasznosítás jegyében ceruzatartót barkácsolhattak konzervdobozból, valamint lángosevő, vízhordó és egyéb más ügyességi csapatjátékokon tehették próbára magukat.
A Nagykállói Egészségfejlesztési Iroda is csatlakozott az önkormányzat által szervezett ingyenes
Családi Naphoz, melyen hasznos, egészségmegőrzéssel, egészségügyi tanácsadással kapcsolatos
színes programokkal, sportbemutatókkal, egészséges ételek kóstolójával szólították meg az érdeklődőket.


2019. szeptember 9.

Hetedik alkalommal csaptak a lecsóba

Hetedszer fogtak fakanalat Nagykállóban szeptember 7-én, hogy összemérjék tehetségüket lecsófőzésben.

Mindenki másképp csinálja. Ez a szlogen szinte mindenre igaz. Így a lecsóra is. Az elmúlt évek során erre számos példa adódott Nagykállóban. Legutóbb szeptember 7-én, a hetedik lecsófesztiválon, amely ezúttal is jó hangulatban telt és nagy érdeklődés kísérte. Készült itt – többek között – hagyományos, káposztás, tejfölös, tarhonyás, mediterrán és a mexikói ízvilágot idéző lecsó is a bográcsokban. A rendezvény főzőversenyén ezúttal 32 csapat mérte össze (lecsó)főző tudományát. A verseny nevezési díját és a Kukoly Vill nagy összegű adományát ezúttal is jótékony célra, a Tóth családnak ajánlották fel a szervezők, akik kisfiuk, Tóth Nándika részére egy korszerű, többfunkciós kerekesszék vásárlására szeretnék ezt a pénzt fordítani.

Az esemény nem sokkal dél után kezdődött, ekkor a színpadon a Tűzrózsa Zenekar Dobó Lajos vezetésével húzta a talp alá valót és csinált jó hangulatot a főzőverseny résztvevőinek. Őket a nagy mulatós, trombitás Galambos Lajos, ismertebb nevén Lagzi Lajcsi követte óriási közönség kedvencként. A mulatós muzsika ezt követően is tartott, Korpai Zsoltnak köszönhetően. Kora este aztán a pop zene nyert teret magának a színpadon Veres Mónika Nika eMeRTon és Fonogram-díjas előadónak köszönhetően. A nap végén pedig Kállay-Saunders András és a The Middletonz adott emlékezetes, élő koncertet a Kállai Kettős téren. Kállay-Saunders András a 2010-es Megasztárban tűnt fel, ahol negyedik lett. Ő képviselte Magyarországot a 2014-es Eurovíziós Dalfesztiválon Koppenhágában a Running című dalával, mellyel ötödik helyezést ért el – ez eddig a második legjobb magyar teljesítmény.

De nem csak itt zajlottak a programok, az énekes produkciók és a főzőverseny, hanem a Szabadság téren is, ahová a fiatalabb korosztály tagjait, a gyerekeket várták a szervezők ugráló várral, óriás csúszdával és egyéb játékokkal, illetve édességgel, kürtőskaláccsal, vattacukorral.


2019. szeptember 10.

Éjjel-nappal tempóztak

2019. augusztus 10-11-én hetedik alkalommal rendezték meg a Nap Strandon a 24 órás úszóversenyt.

A megmérettetésen ezúttal több mint 200-an vettek részt különböző korcsoportokban, és összesen 621 kilométert úsztak a strand medencéjében. A legfiatalabb induló 5 éves volt, míg a legidősebb elmúlt 80 éves.

A 24 órás úszóverseny a „Humán szolgáltatások fejlesztése Nagykállóban és térségében” című EFOP-1.5.3-16-2017-00041 azonosítószámú Európai Uniós pályázat keretein belül valósult meg városunkban. A versenyen résztvevő első három helyezettet jutalmazták oklevéllel, emlékéremmel, illetve jövő évre szóló strandbérlettel. A díjakat Nagykálló Város polgármestere, Juhász Zoltán adta át a VI. Nagykállói Lecsófesztiválon, szeptember 7-én.


2019. október 7.

Ünnepelt a város

Harminc éve annak, hogy Nagykálló városi rangot kapott. Ebből az alkalomból szombaton városnapot tartottak Nagykálló-Harangodon. A rendezvényen az óvodák, az általános- és a középiskolák, önkormányzati intézmények, civil szervezetek, művészeti csoportok, helyi vállalkozások, stb. állítottak standot, illetve léptek fel a színpadon. A nap sztárfellépője Nemazalány és Király Viktor volt. Az esős idő ellenére is sokan ünnepelték jó hangulatban a várossá válás harmincadik évfordulóját.

Az egész napos program a „Humán szolgáltatások fejlesztése Nagykállóban és térségében” című EFOP-1.5.3-16-2017-00041 azonosítószámú Európai Uniós pályázat keretein belül valósult meg városunkban.


2020.06.26.

uszasoktatas20-06-26


2020.07.23

Ingyenes az úszásoktatás Nagykállóban

A korábbi évekhez hasonlóan, a nyári szezonban, idén is ingyenes úszótanfolyammal várják az érdeklődőket Nagykállóban.

A kéthetes turnusokban tartott oktatáson csoportonként körülbelül húsz fővel vehetnek részt gyerekek, kezdők és haladók a Nap Strandon. Részükre a fürdőt üzemeltető URBS NOVUM Nagykállói Városfejlesztési Nonprofit Kft. – Nagykálló Város Önkormányzat támogatásával – idén is térítésmentesen biztosítja az úszásoktatást.

-Az ingyenes tanfolyam jó lehetőség arra, hogy a városban olyan programot tudjunk biztosítani, ahol a gyerekek tartalmasan el tudják tölteni a szabadidejüket – mondta Siposné Zsákai Brigitta, a Nap Strandot üzemeltető URBS NOVUM Nagykállói Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője. – Négy turnusban indul tanfolyam a nyár folyamán. Minden csoportra bőven van jelentkező, de még várjuk azokat, akik a következő hetekben, 08.03.-08.14. és 08.17.-08.28 között, induló csoportokba szeretnének jelentkezni, hogy megtanuljanak úszni, vagy tökéletesítsék meglévő tudásukat. A tanfolyamokat a reggeli órákban tartjuk, 10-10 napos turnusokban, Krakkó Gábor úszómester vezetésével, ahová a más településekről érkezők is jelentkezhetnek, viszont ők kedvezményes, 7000 Ft/fő áron vehetnek részt.

Az úszásoktatás nagy népszerűségnek örvend a gyerekek és főleg szüleik körében. Az úszás ugyanis segít a helyes testtartás kialakításában és az izomzat arányos fejlődésében, valamint az egészséges életmódra nevelésben is.

Az oktatáson a helyiek ingyenesen vehettek részt, Nagykálló Város Önkormányzata ugyanis a „Humán szolgáltatások fejlesztése Nagykállóban és térségében” című Európai Uniós projektnek köszönhetően biztosította ezt a lehetőséget.


2020. szeptember 8.

Egészségnapok Nagykállóban

Ingyenes szűrővizsgálatokkal, előadásokkal egybekötött egészségnapokat tartottak szeptember 4-5-én Nagykállóban.

 

Aligha hívhattak volna „aktuálisabb” vendéget a szervezők az Egészségnapok programjára, mint 2020 leggyakrabban látott és hallott emberét, Győrfi Pált, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivőjét, egészségszakértőt, aki a koronavírus-járvány első hullámában „beköltözött” mindannyiunk otthonába és kérte, hogy maradjunk otthon. A kommunikációs szakembert – egy talk show keretében – a népszerű szappanoperából ismertté vált R. Kárpáti Péter kérdezte a koronavírus-járvány második hullámáról. Az OMSZ szóvivője szerint Magyarországon a lakosság tavasszal bizonyította, hogy sikeresen fel lehet venni a harcot a betegség ellen, ha az emberek betartják az alapvető szabályokat.

– Ilyen egyszerű módszer lehet a fertőzés terjedésének megfékezésére a fizikai távolságtartás, főleg zárt helyiségben, idegen emberekkel egy légtérben tartsuk be a 1,5-2 méter távolságot. Nagyon fontos a gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés, mint ahogy a maszk viselése is. A fertőzési láncok nagyon könnyen eljutnak a leginkább veszélyeztetett korosztályhoz az idős emberekhez és a krónikus betegekhez, akiknek az élete lehet a tét – mondta a népszerű szóvívó, aki arra a kérdésre, hogy szerinte meddig tart a pandémia, biztos választ nem tudott adni. Szerinte ami reményre adhat okot az az, hogy idővel lesz oltóanyag, de arról biztosította a hallgatóságot, hogy a koronavírus-járvány sem fog örökké tartani és ez nem az a vírus, amitől kihalna az emberiség.

Az Egészségnapok programján, szeptember 5-én, Zacher Gábor pódiumbeszélgetésre várta az érdeklődőket. Az ismert toxikológus nem első alkalommal tartott telt házas előadás városunkban. Ezúttal is népes közönség előtt beszélt a koronavírus-járvány hatásairól, illetve mindennapi függőségeinkről. A népszerű, szókimondó előadó ezúttal is a tőle már megszokott könnyedséggel és humorral fűszerezve bepillantást engedett kedvenc területére, a kézzelfogható mérgek (a dohányzás, az alkohol és a drog) és a mérgező függések (Facebook, az okostelefon-függés) világába, hogy közelebb kerülve hozzá, többet értsünk abból, miért érdemes nemet mondani!

Ezen a napon egészségügyi sátrat is állítottak városunkban, amelyben különböző, ingyenes egészségügyi – vércukor-, koleszterinszint-, vérnyomás, testzsír és testtömeg index – méréseket végeztek a Nyírbátori Rendelőintézet munkatársai. Aki kért, táplálkozási és életmód tanácsadáson vehetett rész, illetve elsősegélynyújtás bemutatón. Az AURA Alapítvány terápiás kutyabemutatót tartott, illetve Bencsik József egészségügyi masszírozásán frissülhettek a résztvevők.

Az Egészségnapok programja az EFOP-1.5.3-16-2017-00041 azonosító számú „Humán szolgáltatások fejlesztése Nagykállóban és térségében” című pályázat keretében valósult meg.


2021. 08. 09.

Nyár, strand, csobbanás…

A Nap Strandra augusztus 7-én (szombaton) nem csak a pihenés, szórakozás, kikapcsolódás miatt jöttek kicsik és nagyok, hanem sokakat a sportolás, a versengés is csábított. Idén ugyanis kilencedik alkalommal szerveztek 24 órás úszóversenyt a fürdőben. A szombaton kezdődő és másnapig tartó verseny ideje alatt közel 100 úszó vett részt a rendezvényen. A helybeliek mellett a nyíregyházi, debreceni és soproni csapatok tagjai is csobbantak a medencébe és tempóztak erejüktől függően egy, vagy több hosszt. A 24 órás úszóversenyt a „Humán szolgáltatások fejlesztése Nagykállóban és térségében” című EFOP-1.5.3-16-2017- 00041 azonosítószámú Európai Uniós pályázat keretében tartották meg a Nap Strandon augusztus 7-8-án. A szervezők az eredmények összesítése után, az indulókat több kategóriában díjazzák majd a 9. Nagykállói Lecsófesztiválon, 2021. szeptember 4-én.


2021. 09. 05.

Egészségnapot tartottak Harangodon

Nagyon sokféle, viszonylag egyszerűen elvégezhető vizsgálattal korán felismerhetőek egyes betegségek tünetei, és így a komolyabb problémákat, szövődményeket meg lehet előzni. Nagykálló önkormányzata szeptember 4-én ingyenes szűrővizsgálatokkal, előadással egybekötött egészségnapot szervezett Nagykálló-Harangodon. A szűrővizsgálat jelentősége, hogy időben előrébb hozza a diagnózist, így hamarabb megkezdődhető a kezelés és elkerülhetők az esetleges súlyosabb következmények. Nagyobb lesz a beteg esélye a gyógyulásra. Ráadásul a szűrés fájdalommentesebb és nem utolsó sorban jóval olcsóbb, mint egy előrehaladott betegséget kezelni. Nagykálló Város Önkormányzata éppen ezért szeptember első szombatján egészségnapot szervezett, ahol a szakemberek különböző ingyenes egészségügyi szűréseket végeztek: többek között volt vércukor-, koleszterinszint-, vérnyomás, testzsír és testtömeg index mérés. Aki kért, táplálkozási és életmód tanácsadáson vehetett részt, illetve Bencsik József jóvoltából egészségügyi masszázson frissülhetett. A mozgás és tánc szerelmesei, akik valóban tesznek is az egészségük megőrzéséért, zumba bemutatót tartottak, hogy ezzel is kedvet csináljanak a programon résztvevőknek, az év COVID orvosa, a nagykállói kötődésű dr. Kulja András sebész szakorvos pedig a koronavírus-járványról, annak hatásairól és a védőoltásról tartott előadást. Az egészségnap programja az EFOP-1.5.3-16-2017-00041 azonosító számú „Humán szolgáltatások fejlesztése Nagykállóban és térségében” című pályázat keretében valósult meg.


2021. 09. 06.

24 órás úszóverseny eredményhirdetés

Idén kilencedik alkalommal rendezték meg a 24 órás úszóversenyt a Nap Strandon. A sporteseményt ezúttal is nagy érdeklődés övezte. A szervezők az eredmények összesítése után, az indulókat korcsoportok szerint díjazták, akik az általuk elért eredménytől függően szezonbérletet, havi és kéthetes úszóbérletet, valamint oklevelet vehettek át jutalmul. A díjakat – a hagyományoknak megfelelően – Nagykálló Város polgármestere, Horváth Tibor és a Nap Strand ügyvezetője, Siposné Zsákai Brigitta adta át az idei lecsófesztiválon.

A 24 órás úszóverseny a „Humán szolgáltatások fejlesztése Nagykállóban és térségében” című EFOP-1.5.3-16-2017- 00041 azonosítószámú Európai Uniós pályázat keretein belül valósult meg városunkban.

A versenyen az alábbi összesített eredmények születtek:

1. helyezettek: Sipos Sára, Tapasztó Dóra, Kakuk Nelli, Kozma Ella, Kozmáné Péter Enikő, Saághy Krisztina, Száraz Tamásné, dr. Bódor Klára, Boros Vencel, Sipos Benjámin, Boros Attila, ifj. Kozma Miklós, Csuhai István, Nagy Sándor

2. helyezettek: Szász Nóra, Dankó Erika, Szilágyi Krisztina, Jónás Sándorné, Kovács Mátyás, Szász Szabolcs, Kozma Miklós 3. helyezettek: Kakuk Réka, Kozma Ágota, Gulyás Patrik, Bartha Gyula, Száraz Tamás

Csapatok: 1. helyezett: Nagykálló (143 500 m) 2. helyezett: Nyíregyházi Sportcentrum (89 333,3 m) 3. helyezett: Debreceni Senior (71 633,3 m).

24-oras-eredmenyhirdetes-21


2021. 11. 17.

Korcsolyapálya nyílt

Négyévszakos korcsolyapálya nyílt november 17-én a Kállai Kettős téren, amely speciális, nagy keménységű és sűrűségű műanyagból készült és a jégpályához hasonló csúszási, siklási élményt nyújt a korcsolyázóknak. A 210 négyzetméter nagyságú pálya 2022. február 15-ig lesz a téren, keddtől vasárnapig, 10 órától 21 óráig vehető igénybe. A városvezetés célja az volt a korcsolyapálya megépítésével, hogy bővítsék a helyi és térségi amatőr, szabadidős sportlehetőségeket, valamint új teret adjanak az egészséges életmód kialakításának.

Nagykálló Város Önkormányzata a „Humán szolgáltatások fejlesztése Nagykállóban és térségében” című, EFOP1.5.3-16-2017-00041 azonosítószámú projekt keretében 2000 fő nagykállói lakos részére 5 alkalmas, ingyenes bérletet biztosított a korcsolyapálya használatához.


futas-2021-12-13

 


2021. 12. 14.

Karácsonyi ajándék az önkormányzattól

A karácsonyi időszak sok nagykállói családnak is nehézséget okozhat. Nem mindenki engedhet meg magának ajándékokat és bőséges ünnepi asztalt. Nagykálló Város Önkormányzata ezért karácsonyi támogatásként az idei évben – nemcsak a nyugdíjas korúaknak, hanem – a településünkön bejelentett lakcímmel rendelkező állampolgároknak lakcímenként egyszeri, 4 000 forint értékű vásárlási utalványt és egy tisztítószerekből összeállított csomagot adományozott.

Nagykálló Város Önkormányzata által adományozott 4000 forint értékű utalványok városszerte számos élelmiszerboltban, bármely termék vásárlására felhasználhatók 2022. január 31-ig. Karácsonyi támogatásként lakcímenként egy tisztítószercsomagot is juttatott a lakosságnak az önkormányzat, amelyet a „Humán szolgáltatások fejlesztése Nagykállóban és térségében” című, EFOP1.5.3-16-2017-00041 azonosítószámú projekt keretéből biztosítottak.

KARÁNYONYI UTALVÁNYT BEVÁLTÓ ÜZLETEK LISTÁJA:

Szőllősi Csemege – Nagykálló, Nagybalkányi út 80.

Habár Csemege – Nagykálló, Damjanich út 2.

Enikő Élelmiszerbolt – Nagykálló, Kisharangodi út 30.

Nyírzem COOP – Nagykálló, Korányi Frigyes út 31.

Éden Csemege – Nagykálló, Jókai út 50.

Edera Market – Nagykálló, Korányi F. út 83.

Kállói Filléres Bolt – Nagykálló, Budai Nagy Antal út 22.

Bella Csemege – Nagykálló, Zrínyi Miklós út 2.

Top Áruk Boltja – Nagykálló, Korányi Frigyes út 22.

Hajdú-COOP 10. sz. ABC Áruház – Nagykálló, Szabadság tér 2.

Hajdú-COOP 16. sz. ABC Áruház – Nagykálló, Kossuth út 1.

Csillag Csemege – Nagykálló, Debreceni út 81.

Domino Csemege – Nagykálló, Széchenyi út 64.


2021. 12. 20.

Karácsonyfutás a Harangodon

A szeles időjárás ellenére sok bátor jelentkező küzdött meg a Sportnap keretében a Harangodi Karácsonyfutás akadályaival, kicsik és nagyok egyaránt. Élményekkel teli délelőttöt töltöttek el, és nem távoztak üres kézzel, hiszen mindenki emlékérem, három szerencsés pedig 50, 30 és 20 ezer forintos Decathlon vásárlási utalvány boldog tulajdonosa lett.

Az esemény az EFOP-1.5.3-16-2017-00041 azonosítószámú „Humán szolgáltatások fejlesztése Nagykállóban és térségében” című projekt keretein belül valósult meg.