image0121

Harangodi víztározó felújítása

A harangodi tó,valamint az azt tápláló és többletvizeit elvezető Kállai-főfolyás a Magyar Állam tulajdonában és a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) vagyonkezelésében van, így az igazgatóságfeladata a vízi létesítmények üzemeltetése, fenntartása, rekonstrukciója és fejlesztése. Ennek eleget téve az Országos Vízügyi Főigazgatósággal konzorciumi megállapodás keretében kezdődött az elmúlt évben a tározó felújítása.

-A munkálatok 2019 tavaszán indultak, aminek első lépése a tározó szárazon tartása volt, hogy itt az évek során felhalmozódott, kapacitást csökkentő iszap kiszáradjon. A tényleges munka, a mederkotrás pedig az elmúlt év második felében kezdődhetett– tájékoztatott Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója. – Múlt év végéig a Kállai-főfolyás tározótérbe eső szakaszának és a tározó déli részén található előülepítőnek a kotrása történt meg. Idén, az év eleji időjárási körülmények miatt, áprilisban kezdődött a tározó északi záró töltése mellett az iszapelhelyezésre szánt terület előkészítése, illetve több munkagéppel mintegy 200 000 m3 iszap kotrása.A következő hónapokban egy ún. fenntartó út kialakítása is zajlik, hogy körüljárható legyen a tó, megkönnyítve ezzel a kezelési, fenntartási munkavégzést.

A beruházás részeként,a tározó rekonstrukcióján túl,további vízvisszatartó műtárgyak újulnak meg a Kállai-főfolyás medrében. A működtetés érdekében ugyanis elengedhetetlen a tározó vízállásának és az abból kifolyó víz mennyiségének a folyamatos ismerete. Ehhez vízszint érzékelők épülnek ki, a mért adatok pedig megjelennek a FETIVIZIG távjelző rendszerében,elősegítve ezzel a hatékonyabb üzemelést.

-Várhatóan jövő évre áthúzódnak a kivitelezési munkák, de ezek a tározótér használatba vételét nem befolyásolják. A projekt teljes befejezésének határideje jövő év novembere, aminek eredményeként megújul a harangodi tó és a Kállai-főfolyás, növelve a térség vízgazdálkodási lehetőségét és a belvízi biztonságot – tette hozzá Bodnár Gáspár igazgató.

-Bízok benne, hogy a szakemberek mihamarabb elvégzik a rekonstrukciós munkákat, s mi nagykállóiak visszakapjuk a tó által nyújtott lehetőségeket és élvezhetjük a tó szépségét – mondta el a harangodi felújítással kapcsolatban Horváth Tibor, Nagykálló Város polgármestere.