20170722-img_0094_036_011

Elkezdődött a 33. Téka Tábor

Az évek óta szokásos módon – tánccal, énekszóval, zászlóbontással – szombat este megnyílt a 33. Téka Népművészeti Tábor Nagykálló-Harangodon.

A tánccsűrben a rendezvény főszervezője, háziasszonya Sveda Anita köszöntötte idén is nagy szeretettel a résztvevőket. Az organikus építményben összegyűlt táborozók pedig szinte minden mondatát tapssal jutalmazták, hiszen a tavalyi népművészeti fesztivál záró mulatságán elhangzott, hogy elkezdődött a visszaszámlálás, július 22-én pedig végre elérkezett az idei, első tékás nap.
Ezt követően Juhász Zoltán, Nagykálló Város polgármestere köszöntötte a településre érkezőket.

-Amikor megérkeztem a Harangodra, örömmel tapasztaltam, hogy egyre alacsonyabb a táborlakók átlagéletkora, ami azt is igazolja, hogy van jövője ennek a nagy múltú rendezvénynek. Ehhez viszont szükség van a szervezők kitartó munkájára, a foglalkozásvezetők, a népzene és a néptánc oktatók szakmai hozzáértésére, és nem utolsó sorban a lelkes tékásokra, akik az ország minden tájáról, illetve azon túlról érkeznek településünkre – mondta Juhász Zoltán polgármester, majd hivatalosan is megnyitotta a 33. Téka Népművészeti Tábort, amelyet hatalmas taps és ováció fogadott.

Az ünnepélyes megnyitó után Sveda Anita bemutatta a foglalkozásvezetőket, s felhívta a táborlakók figyelmét néhány alapvető szabályra, hogy a következő napokban mindenkinek csak felhőtlen kikapcsolódásban és munkálkodásban legyen része. Mindezek után pedig elkezdődött a táncos mulatság, pontosabban annak bemutatása. A táncmesterek ugyanis bemutatót tartottak a bukovinai, somogyi, szeghalmi és györgyfalvi táncokból, amelyek lépésit a következő napokban a táncos lábúak elsajátíthatják a Harangodon.

Majd felhangzott a régóta várt moldvai, amelynek dallamára a mulatozó táborlakó közönség kéz a kézben eltáncolt a harangodi dombra, ahol felhúzták a 33. Téka Népművészeti Tábor kezdetét jelképező zászlót, hogy elkezdődhessen a 8 napig tartó vigasság. A „visszatáncolók” ezután ismét birtokba vették a csűrt, s folytatódott a mulatság, az első táncház az idei táborban.