korustalalkozo_11

„Csak énekelj, mert az ének szép dolog!”

Idén már nyolcadik alkalommal adott otthont Nagykálló a Kállai Kettős Kórustalálkozónak. A dalos versengés célja egyrészt, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsen a kiemelkedő színvonalú együtteseknek, másrészt, hogy fórumot adjon kortárs magyar és európai kórusművek megismerésének.

A rendezvény megszervezésének apropóját az adta, hogy Kodály Zoltán 1926 őszén a Nyírségben járt és november 7-én Nagykállóban bemutatták neki a Kállai Kettőst, melynek dallamát a zeneszerző ezt követően jegyezte le. 2002-ben a város vezetői és a kultúra követei arra az elhatározásra jutottak, hogy emléket állítanak ennek a látogatásnak, s kétévente kórustalálkozót szerveznek. Az immár VIII. Kállai Kettős Kórustalálkozón kilenc megyei énekkar vett részt.

A rendezvény ezúttal nem a szakmai bemutatókkal, hanem megemlékezéssel és koszorúzással kezdődött a régi református parókia épülete előtt, ahol a találkozó főszervezője, Kerezsiné dr. Kulcsár Annamária köszöntötte a résztvevőket, majd Harsányi Gézáné felelevenítette Kodály Zoltán 93 évvel ezelőtt tett nagykállói látogatását. Ezután a Nagykállói Daloskör tagjainak műsora következett, majd az együttesek megkoszorúzták Kodály Zoltán emléktábláját.

A program aztán a szakmai bemutatókkal folytatódott a Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola és Gimnázium épületében, ahol a főszervező, Kerezsiné dr. Kulcsár Annamária mutatta be a kórusokat, ismertette az előadandó kórusműveket, magát a rendezvényt pedig Horváth Tibor, Nagykálló Város polgármestere nyitotta meg, aki örömét fejezte ki, hogy ezúttal is alkalom nyílt városunkban a rangos zenei találkozó megszervezésére.

A fellépő énekkarok előadását szakértő zsűri értékelte, amelynek tagja volt: Ferencziné dr. Ács Ildikó, a Nyíregyházi Egyetem rektor-helyettese, Gebri József, nyugalmazott főiskolai docens és Kiss Csaba karnagy, tanszékvezető főiskolai docens.

A VIII. Kállai Kettős Kórustalálkozó Nagydíját a Zenebarátos Kórusa (Mátészalka) vehette át. A zsűri döntése alapján Nívódíjat a nagykállói Cantarella Kamarakórus és a Terra-Dada Kamarakórus (Tiszadada) kapott. Karnagyi díjat: Balogh Ferencné (Erkel Ferenc Városi Vegyeskar – Fehérgyarmat, Zenebarátok Kórusa – Mátészalka) és Iványi Tamás (Liszt Ferenc Vegyeskar – Vásárosnamény és a Vásárosnaményi Férfikar) dirigensek vehettek át. Bartha Viktóriát (Terra-Dada Kamarakórus – fuvola) és Pásztor Margitot (Meglepetés Énekegyüttes) pedig Különdíjjal jutalmazták.