20220607-img_0001

Biblia történeti kiállítás nyílt

A Vizsolyi Bibliától napjainkig címmel nyílt bibliatörténeti kiállítás június 07-én 17 órától a Városi Könyvtár kiállítótermében.

Ha a Biblia kifejezés szóba kerül, akkor még a témakör meghatározásában is eltér egyes emberek véleménye. Vannak olyanok, akik számára egy tárgy, kézzel írott, majd nyomtatott könyv, míg mások számára egy fogalom, hitbeli útmutató, erkölcsi iránytű, morális térkép.

Vannak, akik számára történelemkönyv, tények gyűjteménye, míg mások számára történelmi könyv, mely az emberiség több évezredes kultúrájának a része.

Vannak akik, kívülről tudnak idézni belőle, kívülről-belülről ismerik, és vannak, akik kívülről és belülről ismerik, mint bőrkötéses borító és nyomtatott lapok összefűzése.

Hogy ki kivel ért egyet, azt mindenki döntse el maga, de az tény, hogy a Biblia az a könyv, amelyet a legtöbb nyelvre lefordítottak és adtak ki, a világ legnépszerűbb olvasmánya, és ahogy Gárdonyi Géza azt írta: “a Biblia a könyvek könyve”.

 

A most nyílt kiállítás nem egy teológiai eszmecsere, hanem a Biblia történetének jelentős állomásait a kezdetektől bemutató gazdag, látványos tárlat, melyen a magyar Bibliakiadás „családfája”, azaz az első teljes magyar nyelvű Vizsolyi Bibliától a napjainkig megjelent Szentírások kiemelkedő mérföldkövei láthatóak.

Itt nem kívülről-belülről tartalmában, közvetlenül a mondanivalójában lehet elmélyedni a Biblia vallási tanításaiban, hanem kívülről és belülről is meg lehet ismerni rengeteg lenyűgöző Bibliát.

A kiállított Bibliatörténeti mérföldköveken kívül különlegességeket is megcsodálhatnak a látogatók, mint például egy régi Biblialap mintájára készült, állatbőr pergamenre írt, az eredetire mindenben hasonlító bemutatómásolat, a szegények Bibliájának a replikája, vagy egy „bányász Biblia„, illetve végignézhetik, olvashatják a Reformáció történetét, azaz tehetnek egy „Reformációs sétát” is.

A kiállítást látva megállapítható, hogy ahány Biblia, annyiszor sok történet a tartalmával, a keletkezésével, annak körülményeivel, készítőivel, és sok mindennel kapcsolatban, ami az adott könyvhöz kötődik.

 

A kiállítást annak fővédnöke Oroszné dr. Nagy Matild az Oktatási és Kulturális bizottság elnöke nyitotta meg. Majd a megnyitó folytatásában a Bibliákra szakosodott könyvkötő, restaurátor Kovács Ernő, a gyűjtemény tulajdonosa és  Buzogány Dezső kalligráfus tartott egy érdekes történetekkel fűszerezett tárlatvezetést.

 

A kiállítást Nagykálló Város Önkormányzata és a Nagykállói H. N. Adventista egyház szervezte, annak megtekintése ingyenes és szeretettel várnak minden érdeklődőt 2022. június 08 és 11 között a Ratkó József Városi Könyvtár kiállítótermében annak nyitvatartási rendjében.