20200829-img_0051

A magyarok nyilaitól…

A Nagykállói Csillagösvény Íjász Egyesület szervezésében nyári forróságban és ragyogó napsütésben zajlott a Keleti Gyepű Napja elnevezésű íjásztalálkozó és minősítő verseny.

Hagyományőrző, honfoglaláskori viseletbe öltözött íjászok vették birtokba hétvégén a Harangodot, ahol a látogatók hat jurta sátor nomád berendezési tárgyait is megcsodálhatták. A Nagykállói Csillagösvény Íjász Egyesület szervezésében, a Keleti Gyepű Napját több mint 100 íjász részvételével tartották meg. Az íjászok az észak-alföldi régióból, hat egyesületből érkeztek, elsősorban Nagykállóból, Újfehértóról, Téglásról, Hajdúdorogról.

A modern kori „honfoglalók” a Keleti Gyepű tagjai, akiknek a rendezvény minősítő verseny is volt, s amelyre bárki nevezhetett korra és nemre való tekintet nélkül. A dobok és a kürt hangja szombat délelőtt jelezte a vezér érkezését, akit a dombok előtt felvonult íjászok serege fogadott. Ősi szokás szerint kenyérrel és borral kínálták, amivel az egymás iránti barátságos szándékukat is kifejezték. Ezután a seregszemle következett, majd Horváth Tibor, Nagykálló Város polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. A városvezető örömét fejezte ki, hogy településünk már sok éve ad otthont ennek a nemes versengésnek, a jövőt illetően pedig az önkormányzat támogatásáról biztosította a szervezőket.

A csapatbeosztás után vette kezdetét a 15 cél leküzdése, majd az íjászok teljesítményének értékelésére a nap végén került sor, ezt követően a minősítési szintnek megfelelően a bronz, az ezüst és az arany veretek átadására.

-A hagyományőrzés jegyében mi is beálltunk a Magyar Íj Alapítvány kezdeményezése mögé, akik hungarikummá nyilvánították a magyar íjat, ezért a minősítőn, aki hagyományos, honfoglaláskori viseletben, magyar íjjal teljesítette a kiírásban szereplő lövéseket, az egy veretet is ajándékba kapott. Aki pedig nem viseletben és nem magyar íjjal lőtt, azt éremmel jutalmaztuk – tudtuk meg Mosolygó Szabolcstól, a Nagykállói Csillagösvény Íjász Egyesület elnökétől.

A rendezvényen részt vett a világhírű Mónus József, többszörös távlövő világrekorder is, aki a kilátóból mutatta be távlövő képességét. Ahogyan ő fogalmazott „egy elképesztő távról, egy elképesztően kis célpontra”.

A sötét beköszöntével a Gyepű táltosának szertartása következett. Segítője egy kovakővel hagyományos csiholással gyújtotta meg az égtájak őreinek fáklyáit, akik együtt lobbantották lángra a szertüzet. Ezután a táltos dobok kíséretével ősi énekek csendültek fel és a tűz körül állók átélhették az ősi varázst.