image029

A csipke folytatta útját…

Az elmúlt hétvégén a Csipkekészítők VIII. Nemzetközi Találkozóját tartották városunkban Nagykálló Város Önkormányzata, a Nagykállói Népművészeti Egyesület és a Magyar Csipkekészítők Egyesületének közös szervezésében.

A mára nemzetközivé vált rendezvénynek idén is több mint száz résztvevője volt, akik határon innen és túlról – Lengyelországból, illetve Szlovákiából – érkeztek.

– Évek óta azzal a céllal szervezzük ezt a találkozót, hogy megőrizzük és az utókornak átadjuk különleges kézműves hagyományunkat. Lehetőséget teremtünk a csipke készítésének szélesebb körű bemutatására, népszerűsítésére az országban és határainkon túl élő alkotók segítségével, illetve a csipkéstársak tudásának bővítésére – mondta Félegyházi Józsefné főszervező, a Nagykállói Népművészeti Egyesület elnöke.

A szervezők idén is pályázatot írtak ki felnőtt és ifjúsági kategóriában, amelyre csipkés blúzokat és lepkedíszeket vártak. A kiírásra több tucat alkotás érkezett, melyekből kiállítás nyílt a Városháza földszintjén lévő galériában, amely 2018. október 19-ig látható.  A szakmai zsűri által megítélt díjakat a találkozó megnyitóján Juhász Zoltán, Nagykálló Város polgármestere adta át, többek között a nagykállói Kocsisné Tündik Tündének és Kocsis Kiarának, aki ifjúsági kategóriában első helyezett lett. A háromnapos rendezvény ideje alatt a részvevők mesterség-bemutatón és szakmai gyakorlaton bővíthették ismereteiket, illetve különböző előadásokat hallgathattak meg.